NOVISCH: Secondhand guide

- in Guider, Novisch, Novisch, Novischbloggen

Insuttna soffor, blommigt porslin och en och annan nylonskjorta. För den kostnads- och miljömedvetne studenten är att handla secondhand ett välkommet alternativ. Men var finner man egentligen alla de där fynden? Lundagårds Rebecca Forsberg tipsar om några av alla de secondhandbutiker som går att finna i Lund med omnejd. 

Lund

Möbler, köksgeråd, loppis

Studenternas Mekka när det kommer till allt från möbler, köksgeråd, böcker och kläder är antingen Emmaus eller Erikshjälpen. Båda har butiker längs Stora Södergatan i Lund, endast 100 meter från varandra. Har du tur kanske du hittar en snygg lampa eller en tavla att pryda korridorsrummet med. Förutom den centrala butiken finns Erikshjälpen även på Öresundsvägen i västra Lund där du kan finna allt från klassiska teakmöbler, till elorglar och skinnfåtöljer.

Balpresenter, sittningskläder

Ugglan SecondHand

Ugglans second hand finner du på Fäladstoget; perfekt för studenten som bor i norra Lund. Ugglan är en mysig secondhand, aningen mindre men ändå med sina guldklimpar. Här kan du passa på att gå in medan du väntar på posten på ICA och fynda allt från sittningskläder till sträckläsningsböcker och balbordspresenter.

Fyndkällaren

Denna bubblare till butik finner du, som namnet förtäljer, i en källare. Precis som Emmaus och Erikshjälpen ligger Fyndkällaren längs med Stora Södergatan. Att lista vad du hittar här är omöjligt då butiken verkligen har allt! För att enklast greppa denna butiks spexighet, med jesustavlor och peruker, är ett besök ett måste!

Malmö

Möbler, köksgeråd, loppis

För studentlyan rekommenderar vi de stora second hand butikerna och loppisarna. Förutom Erikshjälpen som du kan besöka även i Malmö, finns även Sopstationen second hand, Trollets loppis, Björkå frihet samt Stadsmissionen. I dessa butiker hittar du nästan allt som du kan tänka dig: kläder, möbler, böcker, köksgeråd, dukar – ja allt! Ta dig hit för att dekorera hemmet eller för att hitta den där unika inredningsdetaljen som utan tvekan kommer bli ett samtalsämne. Bonus är att Björkå frihet en gång om året har en loppis för oss lagda åt det lite nördigare hållet: här kan du finna merchandise från din favorit fantasybok eller sci-fi serie och, kanske viktigast av allt, reda ut en gång för alla: är det Star Wars eller Star Trek som gäller?

Finare kläder, vintage

Till garderoben rekommenderar vi Beyond Retro, Humana samt Rad Susie Vintage. Till Beyond Retro (som det finns två av, en vid Möllan och en vid Triangeln) går du för att fynda de snyggaste vintagekläderna, antingen till en riktig spexig sittning eller för att vara coolast på föreläsningen. Kostar lite mer för plånboken, men det kan det vara värt! Butiken Rad Susie Vintage är stället där just vintage är ledordet. Lämna gymnasiestilen bakom dig och bli världsvan på nationen. På Rad Susie kan du köpa kläder som valts ut för sin kvalitet samt stil. Bubblare är att här kan du även fynda porslin. På Humana finner du kläder av fin kvalitet som aldrig går ur tiden. Har du tur hittar du även dina drömmars balklänning här!

Helsingborg

Framtid

För studenter i Helsingborg finns second hand butiken Framtid som har ALLT! Möbler, inredning, kläder, lampor, köksgeråd – du går inte tomhänt härifrån! Framtid är indelad i olika ”butiker” med olika teman där du kan hitta riktigt fint samlarvänligt porslin för antiknörden samtidigt som du i nästa avdelning finner en klassiskt tekopp för tio kronor. Missa inte heller påsk- och julloppisen! 

Hörby

Butik Gul

Gör en utflykt till Butik Gul utanför Hörby! Otroligt mysig second hand med ett fokus på äldre möbler och inredning. Här finns mycket allmogenmöbler, många fina gamla skoltavlor och otroligt porslin. Du hittar även kläder för både stora och små samt leksaker. Passa på att fika lite hemodlat och hembakat från butikens café innan ni rullar hem igen.