Internets roll dominerade förintelsekonferensen

- in Aktuell, Nyheter

Kritik mot sociala medier var ett övergripande tema under gårdagens förintelsekonferens i Malmö. 

– Det är alldeles för mycket hat idag, sade Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Tjeckiens utrikesminister, Jakub Kulhánek
Foto: Mikael Sjöberg/Government offices of Sweden

Igår, onsdag 13 oktober, samlades representanter från stora delar av världen på Malmömässan i Hyllie för att diskutera hur minnet av Förintelsen kan vårdas och antisemitismen bekämpas.

Hälsokrisen tillsammans med ekonomisk otrygghet och sociala mediers snabba framväxt har skapat en perfekt storm. Det har skapat en grogrund för antisemitism

Coronapandemin kastade en lång skugga över konferensen. Dels resulterade det i ett bortfall av deltagare (åtminstone enligt utrikesminister Ann Linde), men flera sändebud lyfte också hur just antisemitiska konspirationer vuxit fram under pandemins spår.

– Hälsokrisen tillsammans med ekonomisk otrygghet och sociala mediers snabba framväxt har skapat en perfekt storm. Det har skapat en grogrund för antisemitism, sade den tjeckiske utrikesministern Jakub Kulhánek under ett av de seminarier som arrangerades.

Just sociala mediers roll i samhället visade sig vara ett övergripande tema. Redan när delegationerna anlände gick det israeliske sändebudet Nachman Shai till hård attack mot nätjättarna, och tråden togs sedan upp av Emmanuel Macron som i ett förinspelat tal fördömde näthatet.

Frankrikes president Emmanuel Macron höll ett förinspelat tal
Foto: Mikael Sjöberg/Government offices of Sweden

Ett antal plattformar var själva representerade vid forumet – Facebook, Youtube och TikTok hade representanter på plats. Bolagen utlovade bland annat ekonomiskt stöd till organisationer som arbetar mot antisemitism, och bedyrade sin ambition om att hålla sina tjänster fria från antisemitiskt och annat hetsande material.

– Vi behöver ett nytt klimat på sociala medier. Det är alldeles för mycket hat idag, vilket skadar oss dels som individer, men också som samhälle, sade Stefan Löfven vid en pressträff på onsdagskvällen.

Stefan Löfven, som tagit initiativ till konferensen, var ändå nöjd med att nätjättarna deltagit vid konferensen.

– Vi kommer att följa upp på vad de lovat, precis som att vi kommer följa upp på alla löften som givits idag.

World Jewish Congress (WJC) ordförande
Ronald Lauder. Foto: Saber Malmgren

Pengar är viktigt, men lagar är viktigare

Med på pressträffen var också förintelseöverlevaren Dina Rajs och Ronald Lauder, ordförande för World Jewish Congress (WJC). Ronald Lauder menar att sociala mediers intåg är en av de största förändringarna i kampen mot antisemitism de senaste 20 åren.

Enligt Ronald Lauder kan stater komma att behöva reglera plattformarna.

– Vi behöver att regeringar börjar agera mot näthatet. Vi för samtal med regeringar om detta, och jag vet att det är något som USA tittar på mycket noggrant. Pengar är viktigt, men lagar är viktigare, sade Ronald Lauder.

Bakrundsinformation

Konferensen Remember – React anordnades den 13 oktober i Malmö, med syftet att diskutera hågkomst av förintelsen och kamp mot antisemitism. Statsminister Göran Persson lät anordna ett liknande möte 2000, och Remember – React skulle egentligen ha hållits förra året, 20 år senare. På grund av coronapandemin fick forumet skjutas upp.

På mötet har samtliga deltagarländer och -organisationer uppmanats att göra löften, pledges, om hur de ska tackla antisemitismen. Bland Sveriges egna utfästelser finns bland annat det sedan tidigare aviserade Förintelsemuseet som ska öppna nästa år i Stockholm, ytterligare medel till forskning om Förintelsen, och grundandet av språkcenter för jiddisch och romani chib.