SPORT: Rivalseger och walkover-drama när Hallands tog hem Nationsmästerskapen

Hallands nation står som slutgiltiga segrare i Nationsmästerskapen efter separata turneringar i fotboll, volleyboll och innebandy. Efter bristande resultat i både fotboll och volleyboll blev finaltriumfen i innebandy mot Västgöta nation helt avgörande. 

I den viktiga innebandyfinalen lyckades Hallands, efter att ha tagit ledningen med 2-0, undanhålla återkommande kvitteringsförsök av rivalerna Västgöta nation. 2-0 blev 2-1, och de gulsvart-klädda spelarna från Västgöta tryckte på med full offensiv kraft fram till att slutsignalen ljöd. Enmålsledningen stod sig dock och det var ett lättat Hallandslag som klev ut över sargen. Resultatet var viktigt både för den interna Torna-rivaliteten och mot segern i Nationsmästerskapen.

Volleybollmatch mellan
Helsingkrona och Hallands nation
Foto: Cecilia Muszta

– Vi har spelat som ett lag och alla har bidragit mycket. Fotbollen gick inte så bra och vi gick inte hela vägen i volleyboll, men vi ligger bra till totalt. Det var skönt att få en vinst här, Västgöta är våra grannar på Hallandsgården så det finns en rivalitet mellan oss. Det var skönt att trycka till dem, sade Erik Thiringer från Hallands nation efter innebandyfinalen.

Victoriastadions inomhusplaner stod som värd när Lunds nationer tävlade om den åtråvärda Nationsmästerskap-pokalen och spänningen var hög när vinnaren skulle koras. Efter innebandyfinalen, som avgjordes först av de tre sporterna, väntade finalspel i både fotboll och volleyboll. Hallands var i detta skede utslagna ur de kvarvarande slutspelen, samtidigt som toppkonkurrenten Helsingkrona hade lagt i högsta växeln.

Helsingkrona nation som var den största utmanaren om titeln tog en knapp 1-0-seger i fotbollsfinalen efter en sen straff. De blev även tvåa i volleyboll – utan att finalen ens spelats klart. Efter ett set präglat av regeldiskussioner och dispyter mellan lagen bestämde sig Helsingkrona för att lämna walk-over, något som visade sig vara kostsamt.

– Våra motståndare lät inte domaren döma matchen. De klagade oavsett domslut och det gick inte att spela. Matchen stannade efter varje poäng, sade Samuele Sottile från Helsingkronas fyrmanna-volleybollag.

Motståndarna Västgöta nation hade dock en annan bild av händelserna.

– I Sverige så bryr vi oss för mycket om motståndarnas känslor. Det ska vara okej att skrika på sina motståndare och medspelare, man gör det ju med kärlek. I finalen användes regler som vi inte tillämpat under de andra matcherna och då sa vi ifrån, menade Västgöta-spelaren Kristian Mucaj.

Trots debaclet i volleybollen kan innebandyn ha blivit avgörande även för Helsingkrona. De ställde nämligen inte upp med något lag – samtidigt som Hallands tog hem innebandyn och, med den, rubbet.

Felix Oberhausen från Helsingkrona gratulerar Hallands till en bra insats och känner sig både nöjd och förvånad över att få sätta dit straffen som avgjorde fotbollsfinalen.

– Jag trodde att någon annan skulle ta straffen så jag blev förvånad över att få chansen. Det är en skön känsla att hjälpa laget, samtidigt som det känns bitterljuvt eftersom vi inte vann totalt, sade Oberhausen bara sekunder efter att slutresultatet tillkännagetts.

Hallands nation gick segrande ur nationsmästerskapen.
Foto: Cecilia Muszta

Han pekar dock på svårigheterna med att endast ställa upp i två av sporterna.

– Jag vill gratulera Hallands till en välförtjänt vinst, men det är svårt när de poäng som vi kunde tagit i innebandy går förlorade, menar Oberhausen.

En glädjefylld men utmattande dag för spelarna avslutades till tonerna av jublet från ett segerglatt Hallandslag. Nu kan de med stolthet gå rakryggade tillbaka till Hallandsgården med pokalen i hand.