Universitetets Luciakonsert ställts in

- in Aktuell, Nyheter, Studentliv

Lunds universitet ställer in Luciakonserten i Universitetsaulan för andra året i rad. Detta på grund av att universitetet inte kan kräva vaccinationsbevis enligt Arbetsgivarverket. 

Studenternas Luciakonsert i Universitetsaulan den 4 och 13 december har ställts in.

Det meddelar Lunds universitets rektor Erik Renström på sin blogg. Han refererar till Arbetsgivarverkets beslut att universitetet som myndighet inte kan kräva vaccinationsbevis för evenemang det anordnar.

“Arrangören fattade beslut om att det inte var möjligt att genomföra konserten under dessa omständigheter”, kommenterar Erik Renström i ett mail till Lundagård.

Den 1 december kom det nya kravet på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar med mer än 100 personer. Då hade arrangören, Lunds universitets musikcentrum Odeum, redan sålt slut biljetterna till båda konserterna, cirka 600 sammanlagt.

Sylvia Lysko, kommunikatör för Odeum, berättar för Lundagård att de till en början hade bestämt sig för att införa krav på vaccinpass. De som inte hade det och som ändå hade köpt biljett kunde få pengarna tillbaka. Några dagar innan det nya kravet infördes fick de dock besked från Arbetsgivarverket. Myndigheter, och alltså även lärosäten, kan inte kräva vaccinationsbevis. Varken av sina anställda eller av allmänheten.

“Det tråkiga beskedet blev för oss att ställa in konserterna och återköpa alla biljetter. Att genomföra konserterna utan vaccinationsbevis var tyvärr inte heller möjligt. Vi hade redan nått maxantalet personer i Universitetsaulan. Det gick inte heller att hålla minst 1 meters avstånd mellan åhörarna”, säger Sylvia Lysko i ett mail till Lundagård.

Lunds Akademiska Körs Luciatåg i Universitetsaulan är en populär tradition. Som många andra ställdes den in för första gången förra året på grund av coronapandemin.

Rektor Erik Renström tycker det känns tråkigt att behöva ställa in evenemanget i år igen.

“Många törstar efter att uppleva saker tillsammans under säkra former”, lägger han till.