Tre juliga tips att streama för dig som vill kickstarta julledigheten

Har du ännu inte fått någon “julfeeling”? Är du redo att byta ut zoom-skärmen mot något annat, vad som helst? Lundagårds Emma Henriksen har den perfekta listan för att garantera julstämning innan den 24:e december.

Jakten på julen (2021)

Nya julfilmer brukar jag se med en viss mängd skepticism då de konkurrerar mot en hel del julklassiker.

Jakten på julen – Maggie Smith som Aunt Ruth.
Foto: © 2021 Netflix US, LLC – Studiocanal SAS

Trots min ofrånkomliga motvilja är årets Jakten på julen en frisk fläkt som verkligen lyckas förmedla både julkänsla, skratt och spänning. Med snölandskap, en alvby och en gnutta magi är det svårt att inte känna julkänslan krypa upp på en. Jakten på julen har verkligen motbevisat min skepticism gentemot nya julfilmer. För låt oss vara ärliga – finns det inte en del av oss som känner oss tvingade att se Ensam Hemma och Love Actually bara för att det är jul? Även om vi innerst inne är lite trötta på dem?

Hjem til jul (2019-2020)

Det var nog inte bara jag som blev besviken av att höra att det inte skulle komma en säsong tre av Hjem til jul. Men låt oss inte hänga läpp för det när vi kan se om de två första säsongerna.

Hjem til jul – Ida Elise Broch som Johanne
Foto: Stefan Borup / © 2021 Netflix

Johanne är trött på familj och vänners nedlåtande kommentarer och tjat om att hon ska skaffa en pojkvän. Till slut spottar hon ut sig, inför hela familjen, att hon har fått en pojkvän som hon sedan går med på att ta med på julafton. Nu måste Johanne hitta en pojkvän på 24 dagar. Serien ger Sex and the city-vibbar där Johanne testar allt från speed-dating till dejtingappar. Allt för att hitta Mr. Right. Men när hon väl i säsong två hittat honom betyder det inte mindre trubbel för det. Skrattretande misslyckande blandat med heta sexscener är det du kan förvänta dig av Hjem til jul. Glöm inte skämskudden bara.

Klaus (2019)

I ärlighetens namn så verkar Klaus vid första anblick inte vara något att hänga i julgranen. De första 30 minuterna är mörka och deprimerande vilket sorgligt nog smittar av sig. Men om du bara håller i så lovar jag att den blir bättre.

Klaus -Jesper (Björn Gustafsson)
och Klaus (Jan Åström)
Foto: © 2021 Netflix

Bortskämda Jesper blir skickad av sin pappa till staden Smeerensburg för att jobba som brevbärare under ett år. För att inte bli arvlös måste han leverera 6000 brev vilket är lättare sagt än gjort i en stad vars befolkning är i fejd med varandra. Men Jesper ser en möjlighet i barnen som kommer att rädda staden. Den mörka tonen byts sedan ut mot ljus och värme som får även det kallaste hjärta att smälta. Klaus är en riktig feel-good-film med vänskap och kärlek och som förmedlar ännu en alternativ berättelse om hur den jul vi känner till uppstod.