DECEMBER 22: Ludvig Lhonneur

- in Julkalender, Julkalender 2021

NAMN: Ludvig Lhonneur
ÅLDER: 26 år
HEMORT: Höganäs
STUDERAR: Magister i litteraturvetenskap, har en masterexamen i historia. Pluggat i Lund 6 år

Den 22:a luckan i Lundagårds julkalender bjuder på ingen mindre än den 26 åriga Ludvig Lhonneur som tycker att det borde vara mindre mat på julbordet. Apelsinfyllda skor under granen och ”värdelös på att bygga grejer”. Hej Ludvig! 

Finns det något du tycker saknas på ditt julbord?

Du menar typ som tacos eller något? Det är så jävla mycket mat på julbordet, jag tycker inte att det finns något utrymme till att sakna mat, jag tycker att man borde ta bort maträtter i stället! Bara käka två, tre grejer eller ha en julvecka där man äter olika grejer varje gång. Det blir för mycket på en gång.

Ludvig Lhonneur. Foto: Eskil Högman

Vilka är de två, tre grejerna då?

Köttbullar är viktigt, hemmagjorda köttbullar, det är najs. Julskinka är jag också svag för, med senap och vörtbröd. Det är najs. Det hade typ räckt. Kanske någon sallad, typ grönsallad med apelsin är gott. Det är allt jag hade krävt. Man kan äta sill dagen efter eller före.

Har du någon jultradition som du tror att andra tycker är lite annorlunda?

Ja, jag är halvfransk, och i Frankrike är det som i USA att man firar jul den 25e. Så det brukar vi göra med min pappa, att vi, jag och min flickvän och min syster, hennes man och deras barn samlas hemma hos pappa dagen efter.

Är det något särskilt som händer utöver att det är den dagen?

Man ska av någon anledning lägga en av sina skor under granen dagen innan för att tomten ska veta vart han ska lägga de olika paketen. Och så får man alltid en apelsin i sin sko.

Om du vore en tomtenisse vilket hade varit ditt nissenamn?

Jag hade varit en ganska dålig tomtenisse. Jag är värdelös på att bygga grejer. Så det hade väl varit Klumpe-nisse, eller något sådant. Han som får vara med men som inte hjälper till så mycket utan bara hänger med och är trevlig.

Har du någon favorit-ordvits?

Det här är ett jättebra sätt att få mig att glömma alla ordvitsar jag någonsin hört… på högstadiet vet jag att jag samlade på sådana här ordvitsar där man vänder på orden. Så skulle de gärna vara snusikga också, typ, ”hellre en hängmatta i parken än hängpattar i marken”. Jag kanske inte står för att jag gillar dem så mycket nu längre men jag kan väldigt många sådana men när det blir blankt i huvudet är det bara de jag kommer ihåg.

Om du skrev en självbiografi, vad hade den hetat?

Halvsnygg, halvdum och halvintellektuell