Delar av Lundagård spärras av under karnevalen

- in Lundakarnevalen 2022, Nyheter

Domkyrkan i Lund kommer att påbörja en restaurering av sina torn under 2022. Delar av Lundagårdsparken kommer därför att stängas av under karnevalen.

Restaureringen sker delvis för att det har gått hundra år sen senast, men även av miljöskäl.

– Tornens bly är stark kontaminerande för miljön, säger domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål på en presskonferens som domkyrkan höll idag, torsdag 27/1. Blyet kommer att bytas ut mot tenn, vilket efter ett par år kommer se likadant ut som blyet, berättar Wikerstål.

Torntaken kommer lyftas av och ställas ner på marken i Lundagård för att repareras. Detta innebär att den södra delen av Lundagård, närmast domkyrkan, kommer att spärras av under karnevalen. Redan nu har ställningar börjat byggas. Mats Persson, domkyrkokamrerare, menar att andra platser att ställa tornen på har utforskats, men detta var omöjligt. Att inte ställa ner tornen överhuvudtaget hade inneburit för stora svårigheter och risker. Domkyrkan menar också att det inte går att flytta restaureringen på samma sätt som Trafikverket flyttade reparationer av tågspåren utanför Lund, då domkyrkan har ett späckat restaureringsschema.

Mats Persson, domkyrkokamrerare.
Foto: Tomás Castro Rojas

Karnevalen kommer alltså att förlora delar av Lundagård, men i utbyte får de använda andra platser som domkyrkan äger.

– Vi har ett nära samarbete för att karnevalen ska få den effekt den brukar, säger Mats Persson. Domkyrkan har erbjudit karnevalen att använda torget framför domkyrkoforum och kanslihusets innergård.

– Det är klart att det här innebär nya utmaningar för oss, säger karnevalens pressansvarige Linnea Söderström. Hon tillägger att karnevalsledningen har haft god kontakt med domkyrkan, och kommer försöka göra det bästa av situationen genom att skapa ett ”annorlunda men lika bra karnevalsområde”.