KULTURREDAKTIONES TORSDAGSTIPS: Skönsång, smaskiga smörgåsar och sofistikerad film

Digital filmfestival, quizkväll i Malmö, nytt från Annika Norlin och föredrag på Kulturen. Lundagårds kulturredaktion ger tips på allt från trams till historisk tragedi. 

Förintelsens minnesdag

För att uppmärksamma Förintelsens minnesdag den 27 januari anordnar Kulturen idag 14.00-15.00 ett föredrag* om förintelsens lärdomar, med Maria Karlsson, forskare och filosofie doktor i historia vid Lunds universitet. Om du inte har möjlighet att närvara rekommenderas Kulturens permanenta utställning Att överleva – Röster från Ravensbrück, vilken visar föremål som överlevare från koncentrationslägret hade med sig när de anlände till Lund med de Vita bussarna år 1945.

*Det krävs platsbokning till föredraget p.g.a. pandemin. Plats bokas gratis via Kulturens hemsida

Linn Larsson

Annika Norlin. Pressbild: Viktor Sjödin.

Poppig dans och melankoli

Hon gör det igen! Vår nationalskald, Annika Norlin. Nu släpper hon albumet “Mentor” under sitt eget namn med låtar både på svenska och engelska, som en melange av Säkert! och Hello Saferide. Ljudbilden är en blandning av poppig dans, och skörhet och melankoli. Det sista spåret ”Den sista”, i samarbete med Mattias Alkberg, går rakt in i hjärtat: ”Jag har alltid vetat säkert/ Jag har ett trofast hjärta/ Det passar inte in i den här tiden/ Men jag kommer alltid vara din.”

Esther Arndtzén

Draken i Göteborg.
Pressbild: Hypnotic Cinema /
Göteborgs Filmfestival

Inkassera kulturkapital från tv-soffan

Göteborg Film Festival går av stapeln mellan den 28 januari och den 6 februari. För oss Lundensare som inte har möjlighet att delta fysiskt finns lyckligtvis det pandemipräglade alternativet onlinepass. Av de 200 filmer som visas på biograferna kommer 50 att kunna ses digitalt, varav 3-4 stycken släpps varje dag och är tillgängliga under ett dygn. Mest ser jag fram emot Den stora friheten (2021), Drive My Car (2021) och The Scars of Ali Boulala (2021).

Linn Larsson

Eventbild för Scandquiz med
”Quizmaster Dallas”. Pressbild via
Scandwich /
Quizmaster Dallas

Torsdagsquiz!

Under en klassisk ”hänga i Folkets park i Malmö för att det är sol och härligt”-kväll förra sommaren var jag och några vänner på quiz. Det gick så klart fruktansvärt dåligt, men quizen i sig arrangerad av Malmös egna ”Quizmaster Dallas” var fantastisk! Och ikväll** är han tillbaka, 19.00 på Sveriges kanske bästa mackrestaurang; Scandwich. Vad är väl bättre än en riktigt god macka och lite härlig frågesport?

**Uppdatering: Evenemanget  ”Scandquiz med Quizmaster Dallas” på Scandwich är flyttat till den 10/2 på grund av sjukdom, nästa quiz med ”Quizmaster Dallas” sker på Grand Malmö 2/2 19.00

 

Alexandra Roslund