KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Kärlek, konst och kalabalik

Konstens plågor och skönheter, ganska bra musik och Dragbingo. Kulturredaktionens tips den här veckan bjuder på både lugn och intensitet. 

Omslag till ”Kärlekens samtal”
MODERNISTA FÖRLAG

Franska reflektioner om kärlek

I kärlekens tecken har vi fått en nyutgåva av Kärlekens samtal av den franska semiotikern Roland Barthes. I en samling korta fragment och fristående textstycken skriver Roland Barthes personligt om kärlekens moment; om mötet, omfamningen, svartsjukan. Samt om hur kärleken jämt och ständigt tvingas inordnas i ett språk, och är dömd till inget annat än dess manifestationer. Det är en vacker och ömsint bok.

Olof Bärtås

Färgstark modernist i dubbel uppsättning

Sonia_Delaunay, Propeller
Foto: Emma Krantz / Skissernas Museum

Under våren visas Skandinaviens hittills största utställning med verk av Sonia Delaunay på Louisiana i danska Humlebaek. Med anledning av detta är det idag premiär för en mindre utställning i konstnärens ära på Skissernas museum här i Lund. Gå dit för att se den modernistiska entreprenörens arbete bakom verken på världsutställningen i Paris 1937, eller ta tåget över sundet om du känner dig riktigt avant garde!

Victoria Källström

Michel Houellebecq och Iggy Pop via SVT
Foto: VPRO/SeriousFilm

Poesins plåga på SVT Play

Att skapa trots – eller till och med tack vare – lidande utforskas i den i SVT nu tillgängliga dokumentären ”Iggy Pop och Michel Houellebecq – Att överleva” från 2016. Rockartistens raspiga stämma läser författarens uppmaning till poeter överallt; Fortsätt! Starkast: när den uppmärksammar intervjuade poeters ohälsa och livshistoria, deras kamp för konsten. Svagast: slutet. Slutsats: bitvis ojämn, men vacker och tankeväckande. 

Viktor Wallén

”Det allra näst bästa” av Bob Hund
ADRIAN RECORDINGS

Nästan bäst

Det klassiska 90-tals indierockbandet Bob hund släppte tidigare i februari 20 tills nu outgivna studioinspelningar på dubbelvinyl. ”Det Allra Näst Bästa” är som vinyl redan slutsåld på bandets hemsida men några av singlarna finns att lyssna på på Spotify, så som ”Skräck eller lycka?” och ”Edvind Medvind”. Bandet har också utlovat en full digital release – det ser vi fram emot!

 

Esther Arndtzén

Rosa Luxemburg (Barbara Sukowa)
Foto: Studiocanal / SVT

Vänsterrörelsens dramatiska historia

Den klassiska tyska spelfilmen ”Rosa Luxemburg” finns nu på Svt-play! Skådespelaren Barbara Sukowa gör en hejdundrans rollprestation som Rosa Luxemburg, denna polsk-tyska filosof och revolutionär som 1919 blev mördad av en frikår lejd av den tyska socialdemokratin. För dig som behöver en historiehelg, och vill grotta ner dig i den eviga striden mellan socialism–socialdemokrati, kan med fördel se denna utmärkta film.

Olof Bärtås

Bröst och bingo på Plan B

Foto från senaset Drag Queen Bingo på Plan B
Foto: Gianluca LaBruna

Efter restriktioner kommer queerkultur! Eller hur ordspråket nu lyder. Två av Malmös bästa Drag Queens, Lady Busty och Miss Shameless, bjuder ikväll (17/2) in till Drag Queen Bingo på Plan B. Det lär bli queert, en jäkla massa bröst och otroliga mängder underhållning. Precis som en redig dragkväll bör vara! 

Bonustips: Passa på att ta en vegansk chivito som middag när du ändå är på Plan B, du kommer inte bli besviken! 

Alexandra Roslund