Lundagård möter Nooshi Dadgostar – “Marknaden är för dyr och långsam”

- in Aktuell, Intervju, Nyheter, Valet 2022

Nooshi Dadgostar (V) var en av tre partiledare som gästade Studentafton i Lund den 21 mars. Lundagård mötte upp med vänsterledaren för ett samtal om studentfrågor, klimatpolitik och hur partiet egentligen ska kunna samarbeta med den ”nyliberala” Annie Lööf.

Intervjun med Nooshi Dadgostar skulle egentligen göras strax före Studentaftons partiledardebatt. På grund av partiledarens tajta schema och flera förseningar får Lundagård i stället möta upp med henne några minuter efter debattens slut. Pressekreteraren hänvisar till ett mindre rum i anslutning till universitetshusets entré. Vi får sju minuter, och går rakt på sak.

Annie Lööf och Jimmie Åkesson har till skillnad från dig båda pluggat i Lund. Har du några fördomar mot lundastudenter?

– Nej, jag har ju själv också varit student, även om det inte var i Lund, säger Nooshi Dadgostar, men tillägger att lundastudenter “verkar kul”. 

Den just avslutade debatten har haft temat “Sverige som kunskapsnation”. På frågan om vad begreppet “kunskapsnation” egentligen innebär, är Nooshi Dadgostar snabb med svaret:

– Det är en nation som inte konkurrerar med låga löner, utan med kunskap. Att vi utbildar oss till bättre produkter och innovationer, och att det är det som skapar värde.

– Vi är en framgångsrik nation, och ska fortsätta att vara det. Det är därför som det är så viktigt med utbildning, men det förutsätter förstås att många kan få tillgång till den, fortsätter Nooshi Dadgostar.

Är det önskvärt att alla ska studera på högskolan?

– Jag tror inte att det kommer bli så. Det kommer alltid behövas folk som kör taxi, det behöver man inte en högskoleutbildning för, och det kommer behövas väldigt många andra yrken i samhället som inte behöver det.

– Däremot så brinner ju jag för att fler som vill förkovra sig, plugga en utbildning, ska kunna göra det.

Hon tar upp ett höjt studiebidrag och fler lärarledda timmar som exempel på frågor Vänsterpartiet driver för att att möjliggöra högre studier för fler. 

Nooshi Dadgostar är också snabb med att ta upp bostadsfrågan som central för studenter. Hon menar att det i städer som Lund måste byggas fler hyresrätter.

– Det kan inte vara två års väntetid, då har du ju kanske redan pluggat klart din utbildning, och det är inte så kul att få en lägenhet då…

Problemet är att borgerliga politiker inte vill lägga pengar på det.

Att det är bostadsfrågan som Nooshi Dadgostar dras till är inte förvånande – den tycks vara ständigt återkommande genom hennes karriär. Hon har tidigare varit regeringens särskilde utredare för ett ökat bostadsbyggande, och i somras fällde Vänsterpartiet regeringen på frågan om fri hyressättning.

Hon betonar att den reguljära hyresrätten är viktig även för studenter.

– Det vore ju skönt även för studenter om man hade ett permanent kontrakt. Studentboenden är ju ofta ganska tillfälliga, så då är det nästan ännu bättre att bygga vanliga hyresrätter.

Nooshi Dadgostar menar att Sverige inte har haft någon bostadspolitik värd namnet på flera decennier, och efterlyser stora statliga investeringar för att öka byggandet. Hon ser bostaden som ett välfärdsområde att likna med sjukvården eller skolan.

– Problemet är att borgerliga politiker inte vill lägga pengar på det. De vill av princip att det ska vara en marknad, men en marknad fungerar inte! Den är för dyr, den är för långsam och den bygger på att man ska bygga så pass lite att man tjänar pengar på det.

Nooshi Dadgostar (V).
Foto: Victor Norgren

Du debatterade ikväll mot Jimmie Åkesson och Annie Lööf. Vem av de två kommer du bäst överens med?

– Jag tror inte på någon av deras politik. Annie Lööf är en väldigt nyliberal politiker som vill privatisera bort stora delar av vår välfärd. Jimmie Åkesson är precis likadan, men sedan är han ju också nationalist och högerextrem.

Ändå säger hon att ett samarbete med Annie Lööf ligger “närmast till hands” efter valet.

– För att styra Sverige är jag beredd att sätta mig ner med Annie Lööf, även om vi står väldigt långt ifrån varandra. Sverige måste ändå styras, och vi har ju varit överens om statsminister fram tills nu.

Men har era två partier något annat gemensamt än vilken statsminister ni vill ha? Vad blir det för gemensamt politiskt projekt?

– Det beror helt på valresultatet, svarar Nooshi Dadgostar, och hänvisar till de förslag hon själv vill lägga fram om vänstern går fram i valet. Det är välfärden och jobben det handlar om.

– Och sedan är vi beredda att satsa mycket på klimatomställningen, och det hoppas jag att Annie Lööf också är intresserad av. Men det är ju upp till henne, haha!

De senaste veckorna har de stigande bränslepriserna väckt mycket debatt. Vänsterpartiet, med stark klimatprofil, chockade nog både politiska vänner och motståndare när de plötsligt gick ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna för att tvinga ner priset på bensin och diesel. Ett förslag som väckt kritik även i de egna partileden.

Nooshi Dadgostar tar emellertid beslutet i försvar. Hon menar att det trots allt var “oerhört förankrat” i partiet.

– Det finns två linjer i klimatpolitiken. Antingen gör man det här [omställningen, reds. anm.] genom prischocker, och hoppas att det leder till hopp och framtidstro. Det tror inte vi. Klimatomställningen måste vara strukturerad, planerad och investeringsdriven.

– Du får inte mer pengar att köpa en elbil för bara för att du plötsligt lägger alla dina pengar på fossil energi.