KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Tillbakablickar

Händelser som gömts i historien och konst med inspiration från Japan. Den här veckan blickar kulturredaktionen bakåt i tiden.

Oväntade historier 

Omslagsbild till ”En oväntad historia”
Via: Historiska media / Acast

Det lundabaserade förlaget Historiska media har länge gett ut böcker, men på sistone har de också gett sig in i poddsfären. Deras senaste lansering är ”En oväntad historia”, som fokuserar på historiska fenomen och händelser som har hamnat i skymundan av den stora historien – men inte desto mindre är del av en. Historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund vägleder med finess och kunskap lyssnarna genom det förflutnas marker.

Olof Bärtås

Impressionistisk inspiration

När Japan efter flera hundra år av självvald isolering från omvärlden tvingades att öppna upp på 1800-talet ledde det till ett intensivt kulturutbyte mellan landet och väst. Intrycken från japanska kulturyttringar, i synnerhet de japanska träsnitten, förenat med en mytisk idé om landet i öst gjorde stort avtryck på europeiska konstnärer, som inkorporerade bildspråket i sin konst. För den som vill sätta sig in mer i detta finns dokumentären När impressionisterna hittade Japan kvar på SVT Play till den 30 maj. Minst sagt sevärd!

Theo Vareman