En brakstart för Lundakarnevalen

- in Karneval, Lundakarnevalen 2022

Efter fyra års väntan öppnade Lundakarnevalen. Till sol, musik och inte bara en, utan två karnevalskomittéer samt rektor Erik Renström gjordes det officiella öppnandet av Karnevalen.

Lundakarnevalens festivalgeneral,
Emil Fredberg, höll invigningstal.
Foto: Isak Aho Nyman

Inför Lundakarnevalen har många oroat sig över vädret. Vissa prognoser har antytt regn i så stort som hela helgen. Fredagen inleddes med vissa illavarslande tendenser. Det var molnigt, kvalmigt och varmt. Men två minuter i ett – två minuter innan karnevalens officiella invigning – skingrades molnen och solen bröt fram.  

Ingivningen ägde rum på Lundakarnevalens stora scen, som står sida vid sida med Universitetshuset framsida. Vita stenar står bredvid scenens svarta tyg och balkar i stål. 

Prick ett kom karnevalskommittén ut på scenen, alla klädda i orangea kostymer med antingen lila eller rosa slipsar. Grusplanen var fylld med folk och trappan ner mot fontänen och Lundagård likaså. Vissa av åskådarna var klädda i sina arbetskläder för Karnevalen, andra mer seniora besökare var medaljbeklädda och utsmyckade. Det hejades och ropades, ständigt av glädje. 

Karnevalsgeneralen Emil Fredberg stod längst fram och höll ett tal i stundens ära.

Han betonade det särskilda med de senaste åren:

– För många av oss har det varit fyra ovanligt stilla år.

Mot bakgrund av detta uttryckte han stor glädje över årets karneval.

– Katastrofalkarnevalen kanske kommer bli den viktigaste karnevalen i historien, beskrev han, och publiken skrattade uppsluppet men kanske med vissa reservationer, som svar. 

Efter Emil Fredbergs tal välkomnades Karnevalskommittén från 2018 in på scenen, klädda i de illrosa och lila kostymer vi såg dem i i samband med invigningen 2018.

Den traditionsenliga ”slippsklippnings-ritualen” hölls: när ansvaret och slipsarna klipps av från föregående kommitté och markerar det officiella bytet. Alla greppade varsin sax och kommittémedlem och slipsarna klippes itu. 

Invigning av Lundakarnevalen.
Foto: Isak Aho Nyman

Det hela följdes av att rektor Erik Renström gjorde inträde på scen. Han sprang in på scenen och skrek ett högt ”wehey”. 

– Nu är det dags för olympiadernas olympiad. 

Därefter följde att andra tal om de fyra åren som passerat. 

Den officiella invigningen gjordes inte bara en gång – utan två gånger. Först gjordes det tillsammans med publiken en nedräkning – och därefter klippte Erik Renström och Emil Fredberg tillsammans ett rött band, utsträckt mellan de två kommittéerna. 

Öppningen avslutades med Karnevalsmelodin – till dans och glädje på grusplanen. Gruset yrde upp och såpbubblor steg mot den skinande himlen. 

Lundakarnevalen har äntligen öppnat!