En karneval för de minsta

- in Karneval, Lundakarnevalen 2022

Lundakarnevalen kopplas kanske främst till det studentikosa, men i kvarteret Paradis finner vi även något för Lunds barn.

Haricots verts är hotelldirektör.
Foto: Eskil Högman

Lundakarnevalen kallas inte en karneval utan anledning. Med fester, fylla och studentsånger brukar de karnevaliska krafterna inta en central plats under helgen. Men det är lätt att förglömma att det likaså finns plats för familjer och barn, för mer oskyldiga lekar och nöjen. 

Denna balans ges via Barnevalen. Ett helt område, beläget i samhällsvetenskapliga området Paradiset, är ägnat åt barn och mer familjära aktiviteter. Det är den lilla karnevalen i det stora, och på området finns ett kafé och ett flertal tältnöjen. Bland annat kan man första gången uppleva en sagostund med läsning ur Lundakarnevalens barnbok. 

Därutöver uppsätts spex: Hotell Elektrolyx. Spexet handlar om ett hotell inhyst i ett kylskåp, där en broccoli och haricots verts är hotelldirektörer. Hotellet får i början elegant besök av ”Divan Purjo”, en skådespelare med högsta meriter. Men krisen sätter i gång när familjen Johansson har glömt stänga kylskåpet och temperaturen börjar stiga. Hur ska de råda bot mot den allt lökigare stämningen i kylskåpet? 

Sektionschefen för Barnevalen är Tyra Bremborg. Hon berättar att syftet med området är att det ska vara en plats tillägnad barnen, men att förhoppningsvis även vuxna känner sig välkomna och kan glädjas av det. 

Barnevals-spexet en tradition med djupa rötter. Tyra Bremborg, som tidigare har varit aktiv i Var GladSpexarna och även i förra Lundakarnevalen, menar att arbetet har haft en viss utmaning. 

– Man måste hitta finesserna och humorn som är riktad mot barn. 

Studenter och spexkulturen i stort är ovana vid en yngre publik, och detta medför sina begränsningar i vad som får skämtas om. Men Tyra Bramberg menar att detta bara har varit en ”rolig, kreativ utmaning.” 

Tyra Bramberg berättar att flera av deltagarna för årets spex besökte Barnevalen som barn, och nu ge tillbaka samma upplevelse. Hon berättar exempelvis att tältchefen hade som mål att återskapa det tält som han själv upplevt som barn och besökare av Barnevalen.

Inför genrepet tycker Tyra att det har varit lite stressigt att få ihop allt; kostym, musik och skådespel. Men det är en känsla som hon nog inte är ensam om. 

– Men nu känns det bara roligt. Det ska bli kul att få träffa alla barn och se vad de tycker.