Basshunters konsert spårade ur – ”Det kändes farligt”

- in Karneval, Lundakarnevalen 2022

Tusentals glada åskådare samlades för att se Basshunter under gårdagen. Men i det stora folkhavet utbröt kaos med klämda publikmedlemmar och besökare som till sitt stora missnöjde missade konserten.

– Ingen visste om man skulle komma in eller inte, så folk bara trängde och trängde för att få komma in, berättar Elvira Lindmark.

Hon är en av många Basshunter-fans som möttes av plötsligt stängda grindar till Lundakarnevalens stora scen under gårdagskvällen. Området kring portarna till konserten kryllar av människor som klättrat upp på soptunnor, träd och containrar – allt för att få en glimt av Basshunter. 

– Vi ser ändå en del alltså, säger Nils Bengtsson.

Nils Bengtsson och Alice Agnés har hittat en upphöjd platå framför AF-borgen, cirka trehundra meter från scenen. Med en skämtsam ton klandrar de sig själva för situationen de finner sig i. 

– Det var väntat, vill man se honom [Basshunter, reds. anm.] så får man komma tidigt.

Andra var mer upprörda över att plötsligt ha blivit snuvade på sina konsertplaner. Elias Norrheden balanserar på en soptunna med telefonen i högsta hugg och beklagar sig över situationen. 

– Det är inte så roligt. Najs att han [Basshunter, reds. anm.] kom men man hade velat se något.

Elvira Lindmark och Joel Gustin har också klättrat upp i ett träd i hopp om att få ta del av konserten utanför avspärrningarna. Innan de fann sin utsiktspunkt hade de försökt ta sig in med alla andra.

– Det gick åt helvete, säger Elvira Lindmark

Kompisarna upplevde också ett obehag över trängseln och den hektiska stämningen. 

– Ingen visste om man skulle komma in eller inte, så folk bara trängde och trängde för att få komma in. Det kändes farligt, konstaterar Elvira Lindmark.

Köerna till konsertområdet blir allt längre och tätare utan att röra sig en millimeter. Efter en stund bryter de rossliga megafonerna det kaosartade ljudet av en missnöjd folkmassa.

”Lystring, det går ej att komma fram. Backa långsamt tillbaka, för er säkerhet”.

Lundagård möter Elva Benediktsdotter och Sandra Irwin när de lämnar konsertområdet precis där alla andra försöker ta sig in. De uppskattade konserten men tyckte att det blev för mycket.

– Det var helt galet. Folk var glada och extatiska, men vi tycker inte om så stora folkmassor så det var lite överväldigande för oss, berättar vännerna för Lundagård.

Under en pressbriefing på lördagen berättar karnevalsgeneral Emil Fredberg att det varit ett stort intresse för gårdagens konserter.

– Logistiken gick bättre och bättre under dagen. Men på kvällen hade vi väldigt mycket besökare, berättar karnevalsgeneralen.

Några personer svimmade under Basshunters spelning och behövde ta en paus, men trots den stora folkmassan förekom inga allvarliga incidenter bland besökare på området. 

Emil Fredberg betonar att det inte ska bli för högt tryck vid en enskild plats på karnevalsområdet och berättar att de undersöker alternativ för dagens konserter.

– Vi utreder placeringen av kravallstaket och positioneringen av personal. 

Kommunpolis Joakim Nyberg, som ansvarar för det övergripande säkerhetsarbetet i kommunen, är trots allt positivt inställd till gårdagen.

– På det totala perspektivet var det som en vanlig fredagskväll och det gäller också antalet polisanmälningar.