Folklig konstutställning i borgen

Konstifiket är ett av Lundakarnevalens äldsta smånöjen. Under helgen visas en spretig samling, och alla verk auktioneras sedan till karnevalsbesökarna.

Jens Persson under visningen.
Foto: Alexandra Roslund

I AF-borgen är det hög stämning när smånöjet ”Konstifiket” anordnar utställning för alla kulturtörstande karnevalsbesökare. För några veckor sedan organiserades en målardag i Athen, dit alla som ville fick komma och måla en tavla eller på annat sätt producera ett konstverk. Av det som skapades på målardagen valdes 223 målningar och en skulptur ut för att visas under karnevalsdagarna. 

Jens Persson är en av Konstifikets engagerade medlemmar. I full konstnärutstrysel, med en färgstänkt målarrock och en svart basker på sned berättar han om smånöjets långa historia. 

– Konstifiket är ett av karnevalens äldsta nöjen. Vi har varit igång sen 1880-talet ungefär. 

Jens Persson identifierar sig själv med den skara ”övervintrade studenter” som engagerar sig i Konstifiket, men säger att även unga studenter är aktiva i nöjet. 

Utställningen, som är uppställd utanför Athen framför Studentinfo, utgörs av ett antal avdelningar med måleri på olika teman. På en av väggarna hänger målningar på temat kulturmän, och en annan kretsar kring situationen i Ukraina. Den guidade turen, som ges av Jens Persson och hans två kollegor Björn Svensson och Stellan Nordahl, är en underhållande och spexig förevisning av utställningens konstverk. 

Jill Widberg.
Foto: Alexandra Roslund

Många av utställningens verk har getts ett välkänt konstnärsnamn för att skoja till det ytterligare. Här hänger bland annat en tavla föreställande en Tuborg-burk i lågor med upphovsman Rasmus Paludan, titulerad ”Hjemmebrent, Hvergang!”, och en Edmund Burke-replika med titeln ”Tjoet”. Det är en till stor del humoristiskt, men också till viss del politisk samling konstverk. 

Jill Wiberg, ytterligare en av Konstifikets engagerade, tycker att årets uppsättning verk har mycket bredd.

– Det är väldigt blandat, lite är pop-kultur referenser. lite är aktuell politik, lite är också oaktuella pop-kulturreferenser, säger hon och skrattar. 

På lördag (21/5) klockan 18:30 och på söndag 17:30 är det auktion av verken, och karnevalsbesökare har möjlighet att få med sig ett eller flera målningar eller skulpturer hem. Resten av helgen är det fritt för besökare att för en litet entrékostnad strosa runt i Konst i Fikets färgsprakande utställning.