Bygg ut AF-borgen

Lunds studentlivs kärna är inte stor nog. Det är dags att bygga ut AF-borgen, skriver Lundagårds utbildningspolitiska krönikör Johanna Trapp.

Mitt i Lundagårds hjärta står studentlivets själ. AF-borgen är mytomspunnen, ett monument över studentlivets storslagenhet. Det sägs att det finns så många hemliga rum att ingen vet säkert hur många rum borgen faktiskt har. En sak är dock säker, det är inte tillräckligt många. Därför borde vi bygga ut AF-borgen! 

På 1800-talet fanns allt studentliv inom Akademiska föreningen. Här fanns utskott och kommittér, spex, sittningar och talarkvällar. Med tiden kom fler föreningar till, och efterfrågan efter lokaler blev större. Därför byggdes AF-borgen 1851, av föreningarna för föreningarna. I den första borgen fanns bland annat en matsal, Atheneum (nuvarande café Aten), bostäder och festsal.

Sedan dess har borgen byggts om och byggts ut flitigt efter behov. 1868 byggdes bland annat en sångsal. 1909 byggdes det sydvästra tornet, 1946 byggdes en ny flygel och så vidare. Borgen har kontinuerligt byggts ut fram till 1950-talet när studentlivet vuxit ur den. Därför är det på tiden att ta till hammaren och spaden och bygga ut borgen ännu en gång. 

Kanske kan vi bygga ut under marken, eller varför inte ett nytt torn? Det skulle kunna vara en tävling på LTH, där ingenjörer och arkitekter tävlar med olika förslag om den nya tillbyggnadens utseende, där studenterna får rösta, precis som vid utbyggnaden 1909. 

För studentlivet lider av växtvärk. Mer studentliv är bara bra, men det betyder också att fler föreningar än någonsin söker lokal. Även om alla Lunds studentföreningar inte nödvändigtvis måste finnas i borgen så finns det en vits med att det ska finnas en plats där om det behövs. Framförallt behöver man fråga sig vem borgen är till för. Studenterna bör vara det självklara svaret.

Just nu håller AF på att stuva om och förändras. Det är naturligt. Men ta då chansen att ge fler tillgång till AF såväl som till borgen. Många föreningar som tidigare haft en självklar plats finns inte längre kvar därinne alls idag. AF måste säkerställa att borgen används till studentlivet och inget annat. Fler föreningar ska få möjligheten till mer än att bara sporadiskt få hyra café Aten. 

Låt studentlivet ta sin rättmätiga plats på borgen igen. Alla vet att studentlivet ändå är det riktiga universitetet, det är här du faktiskt lär dig vad som är viktigt.