Lundagård möter Jennie Jansson: vinnare av Lundagårds novelltävling 2022

- in Intervju, Novelltävling

I början av terminen utlyste Lundagård en novelltävling och nu har tre vinnare korats. Lundagårds Lydia Löthman har mött Jennie Jansson, författare till en av de tre vinnande novellerna: "Tellus Novus".

Ålder: 25
Pluggar: Master i rättssociologi 

Skrivande har alltid varit en naturlig del av Jennie Janssons liv. 

– Redan innan jag kunde skriva tyckte jag om att skapa historier. På dagis ritade jag historier som min förskollärare fick ordsätta, säger hon och skrattar. 

– Sedan jag blev vuxen har det blivit lite mindre skrivande i och med att det har hänt så mycket andra grejer men i perioder skriver jag fortfarande mycket, fortsätter hon. 

Jennie Janssons novell, Tellus Novus, utspelar sig i en framtid där människor inte längre kan bo på jorden och därför flyttar till andra planeter. 

– Jag såg temat ”Hemvist” och tyckte att det kändes lite uppenbart. Nästan alla studenter i Lund delar samma upplevelse av att flytta hit och starta om på nytt och därför ville jag skriva om något annat. Den största flytten jag kunde tänka mig var flytten till en annan planet och jag ville utforska vad det skulle kunna innebära.

Rådande världsläge med hot om klimatförändringar utgjorde också en inspirationskälla för novellen: 

– Jordens resurser håller på att ta slut och samtidigt har forskare upptäckt planeter som liknar vår egen, vilket väcker tankar om framtiden. 

Science fiction-novellen utgör ett undantag bland de texter som Jennie Jansson vanligtvis skriver. 

– Det här är faktiskt den första science fiction-novellen jag har skrivit. Annars skriver jag mest texter som handlar om mysterier och där det finns en huvudkaraktär som ska lösa en gåta, berättar hon.