Minimarathon från Marathon: ”Vi kan i alla fall bjuda på oss själva”

- in Aktuell, Nyheter, Studentliv

I helgen arrangerade AF Bostäder sprintloppet "Marathon marathon". Lundagård var på plats och fick en pratstund med två lagom utspökade löpare.

Olof Jakobsson från Lugi motion.
Foto: Isak Aho Nyman

Lördagen 17 september blev en solig dag där ett hundratal studenter samlades att springa. Loppet arrangerades för första gången 2019 genom ett samarbete mellan AF bostäder och Lugi motion och döptes till ”Marathon Marathon”. Idén till loppet var att anordna en aktivitet för att fira invigningen av det nya studentområdet Marathon. Då var rundan 4,2 kilometer – från Marathon till café Aten.

– Denna gång blir den lite längre, cirka 5 kilometer. För nu vill vi även runda AF:s nya bostadsområde på Norra Fäladen, berättar Olof Jakobsson som är ordförande för Lugi Motion.

Under pandemin och de efterföljande restriktionerna blev det ett uppehåll men nu är det igång igen. Olof Jakobsson berättar att det medvetet har planerats att ske samma dag som Kulturnatten härjar i Lund som pepp inför det händelserika dygnet.

–Detta är ju också kultur, säger Olof Jakobsson.

En extra pulshöjare var uppmaningen till studenterna att klä ut sig. Lundagård pratade med studenterna Timothy och Nicolas som helt klart stack ut med sina utklädnader.

Varför ville ni delta i loppet idag?

– Vi fick ett mail från AF-bostäder med info om loppet så tänkte vi: varför inte?

– Vi är nog inte snabbast här men vi kan nog vinna costume-contesten. Vi kan i alla fall bjuda på oss själva bäst.

Trots att loppets huvudsakliga syfte var att skapa en gemensam aktivitet för studenterna i Lund fanns även en annan underliggande tanke – att främja den psykiska hälsan bland studenterna. Det berättar Elin Svensson, social samordnare på AF Bostäder.

– Dels vill vi erbjuda våra hyresgäster aktiviteter där de kan träffas och göra grejer tillsammans. Och dels satsar vi mycket på psykisk hälsa. Psykisk ohälsa är ju väldigt utbrett bland studenter och där vet vi att fysisk aktivitet gynnar den psykiska hälsan, berättar Elin Svensson.

Varför tror ni att så många dök upp idag?

– Det är ju en kul grej. Att man kan klä ut sig och göra det ännu roligare lockar ju fler studenter. Och sen har vi ju fått så fint väder också – så det är ju kul! säger Elin Svensson

Studenterna Nicolas och Timothy
var uppklädda inför loppet.
Foto: Isak Aho Nyman

– Soligt väder. Det är ju sanningen, instämmer Olof Jakobsson med ett leende.

Studenterna sprider ut sig över gräsmattan under septembersolen efter sina avklarade 5,3 kilometer. På med sina välförtjänta funktionströjor och vattenflaskor i händerna. Skratt, musik i bakgrunden och fyllda med endorfiner. Kanske var det ett startskott för ett löprunda men också ett startskott för ännu en spännande höst i Lund?

Lundagård möter Timothy och Nicolas igen. Med ett leende på läpparna pustar de ut och berättar hur de känner efter loppet:

– Nu när jag fått ligga lite i gräset så känns det bra, säger Nicolas.

Timothy fyller i:

– Vi får vinna nästa år. Då övar vi lite till. Och det blir nog en ny outfit.