Efter hatstormen – universitet upprättar polisanmälan

- in Nyheter

Luleå Tekniska Universitet (LTU) har gjort en polisanmälan om hets mot folkgrupp. Anmälan rör kommentarer på internet angående en av universitetets rekryteringskampanjer. “Vi ser mycket allvarligt på detta,” skriver LTU i ett pressmeddelande.

LTU har under hösten haft ett flertal rekryteringskampanjer, varav en nyligen spridits i högerextrema sammanhang på internet. Flera olika användarkonton har med rasistiska och främlingsfientliga inlägg kommenterat kampanjen. Inläggen har riktat sig mot en av alumnerna som deltagit i kampanjen. 

De hatiska kommentarerna uppmärksammades av universitetsledningen på torsdagen förra veckan, och på fredagen meddelade LTU att man hade gjort en polisanmälan för hets mot folkgrupp. Polisanmälan berör hela den kommentarstråd där de rasistiska budskapen spreds. 

Veronika Sundström, universitetsdirektör
vid Luleå tekniska universitet
Pressfoto: Tomas Bergman/
Luleå Tekniska Universitet

I pressmeddelandet skriver LTU att en av universitetets huvudmål är att attrahera internationell kompetens. Även att: “Sverige är ett land som bygger på mångfald och alla människors lika värde och det är med stor förfäran vi ser en samhällsutveckling där dessa krafter tar fart.” 

Universitetsdirektör Veronica Sundström utvecklar och svarar på frågan om huruvida händelsen kan komma att påverka universitetets arbete i framtiden:
– Nej inte alls på det sättet som jag tror att de här krafterna är ute efter, säger hon och fortsätter.
– Vi vill med den här polisanmälan verkligen markera vårt avståndstagande.