Folkhögskola, tidsångest och låtskrivande – Lundagård möter Maja Räihä

- in Intervju, Kultur & Nöje, Nyheter

Imorgon, fredag (2/12), släpper lundabon, låtskrivaren och sångaren Maja Räihä sin nya låt “Nån av oss”. Lundagård har mött artisten för att höra om hennes musikaliska framtid.

Maja Räihä  berättar att hon har bakgrund i en musikalisk familj och började skriva sina första låtar när hon var tolv år gammal. Idag studerar hon på Eslövs Folkhögskola och går låtskrivarlinjen. Maja Räihä spelar även i bandet “Kompaniet” och i maj släppte hon sin första egna singel “Dumheter”. 

– Jag hade egentligen inte ens tänkt släppa låten. Jag bara fick känsla och det var inte så farligt, berättar hon. 

Att ge sig in i musikbranschen var dock ingen självklarhet för Maja Räihä. Hon berättar att hon haft svårt att tänka sig att musiken skulle bli något seriöst. Efter studier på Stockholms universitet och sporadiska jobb kände hon att det skulle vara värt satsa på sin passion. Hon bestämde sig för att flytta till Skåne och våga sig på artistlivet. Och nu på fredag släpper hon sin nya låt som har titeln “Nån av oss”!

Vill du berätta mer om din nya låt? 

– Hela hösten har jag gått runt och burit på känslan att tiden går alldeles för fort med en växande ångest av att livet känns kort. Det känns som att igår var jag 21, nu är jag 26, berättar Maja Räihä. 

Maja Räihä berättar att låten också handlar om kärlek. Hon tycker att det är lätt att förankra och mäta tiden i kärleken till någon man har varit tillsammans med under en viss period.  

– Den handlar om just tidsångest och kärlek, säger Maja Räihä. 

Maja Räihä drömmer om att någon
gång få spela på Gröna Lund.
Foto: Alexandra Roslund

Med stödet av klasskamrater på folkhögskolan och inspirationer från många svenska popartisterna som Felicia Takman och Hanna Järver har Maja Räihäs låtskrivande utvecklats. Hon konstaterar att det viktigaste med musiken är att ta första steget. 

– Det kan kännas så pinsamt att säga: ”Nu ska jag släppa en låt!”. Men jag tror att man bara måste göra det.

Hon berättar att det finns mycket press inom musikbranschen att göra allt rätt för att få till den perfekta låten. Maja Räihä upplever att perfektionismen kan vara en styrka men också en svaghet. 

– Ibland tar det så lång tid för att få den perfekt och då släpper man aldrig den. Jag tror aldrig att man blir hundra procent nöjd. Det är viktigt att gå på känslan!

Vad är dina mål för framtiden? 

– En dag vill jag spela på “Grönan”. Hade inte det varit kul? säger Maja Räihä skrattande.