Tidigare Lundaprofessor döms för våldtäkt mot barn

- in Nyheter

En man som tidigare varit anställd som professor vid Lunds universitet (LU) dömdes i förra veckan till fängelse för flera fall av grov våldtäkt mot barn.

En professor som tidigare varit anställd vid Lunds universitet har blivit dömd till åtta års fängelse för övergrepp mot barn, något Kvällsposten var först med att rapportera om.

Professorn, som avslutade sin tjänst vid LU 2017, greps i april i år och har sedan dess suttit häktad. Åtalet omfattade flera fall av grova sexualbrott mot barn. Offret, en flicka, var vid tidpunkten under 15 års ålder och ingick i den misstänkte mannens familjekrets. I domen framgår att övergreppen pågick flera år framåt. Händelserna ligger 14-16 år bakåt i tiden.

Domslutet fastslår att den unga flickan utsatts för sexuellt våld jämförligt med våldtäkter vid 18 tillfällen. I domen framkommer även att mannen ska ha ”fört in en sax i målsäganden underliv och klippt” i syfte att vidga målsägandens underliv för att kunna genomföra vaginala samlag.

Mannen, som förnekar till brott, har nu dömts till åtta års fängelse och skadestånd på sammanlagt 857 000 kronor.