LU avbryter forskningssamarbete med Furuviksparken efter rymningen

- in Nyheter

Forskningssamarbetet mellan Furuviksparken i Gävle och Lunds universitet (LU) pausas. Detta efter att fem schimpanser rymt och tre av dem skjutits till döds. Forskare vid Lunds universitet:
–Det är inte etiskt försvarbart att fortsätta forskningen.

Det var under onsdagseftermiddagen (14/12) som fem schimpanser rymde från schimpanshuset i Furuviksparken i Gävle. I samband med rymningen sköts tre av schimpanserna ihjäl. Furuviksparken meddelar idag (16/12) i ett pressmeddelande att ytterligare en schimpans ska ha avlidit, men de kan inte bekräfta schimpansens identitet ännu. 

LU har genomfört en rad olika studier på schimpanserna från Furuviksparken. Mathias Osvath, kognitiv zoolog vid LU, har bland annat studerat deras planeringsförmåga, men även djurens kognition och beteende. Enligt forskaren är aporna inte vilka djur som helst i sammanhanget och den forskning som gjort har bidragit stort inom området.

Universitetet har nu pausat forskningssamarbetet i väntan på polisanmälan och utredning från länsstyrelsen. Mathias Osvath säger till TT att det inte inte är etiskt försvarbart att fortsätta forskningen, eftersom schimpanserna nu troligtvis är traumatiserade.

Vidare beskriver han situationen som djupt tragisk och att schimpanserna troligtvis är stressade och förvirrade, något han menar att en oberoende expert behöver utreda. De andra schimpanserna är troligtvis medvetna om att en av dem är skadad.  

– Att någon är skadad, eller ännu värre, är något som schimpanser kan ta hänsyn till. Det gör hundar och många andra djur också. Samtidigt har de aldrig hört skott eller blivit skjutna, så frågan är om de förstår vad som har hänt, säger Mathias Osvath. 

Schimpanserna är fortfarande på rymmen, men personal på Furuviksparken har nu kunnat ta sig in schimpanshuset för att ge djuren mat och värme. Furuviksparken meddelar att man nu har säkrat ett område i huset, där djurvårdare och veterinärer kan befinna sig.