Årets julklapp

Du behöver tips. Vi har dem. Lundagård listar: klapparna som inte är som alla andra.

Victoria Källström har en julönskan till
småbröderna.
Foto: Saber Malmgren

Stick i stäv

När ”årets julklapp 2022” presenterades för några veckor sedan bredde en skepticism ut sig i media. ”Det hemstickade plagget” rimmade tydligen inte med vad folk faktiskt skrivit på sina önskelistor. Jag tycker däremot det är toppen – någon får jättegärna sticka ett par handledsvärmare till mig.

Snälla småbröder

Det är orimligt av föräldrar att önska sig snälla barn. Eftersom de valde att skapa oss borde vår blotta existens vara gåva nog. Att som barn ha syskon är däremot inget val. Således önskar jag att ens axedoftande, proteinshake-drickande tonårsbröder låter bli att vara totalt överjävliga i jul.

Sluttjafsat

Personligen ägnar jag mig åt julstök absolut tidigast på första advent. Jag kunde dock inte bry mig mindre om när andra väljer att göra det. I år hoppas jag därför bli skonad från kulturbråket om julfirandets kutym signerat Edward Blom och Gustaf Reinfeldt. Snälla, låt mig slippa!

Tomas Ström väljer flygskam i julklapp.
Foto: Saber Malmgren

Skam-streamingpaket

Det enda folk vill så här års är: 1) åka till ett varmt land och 2) bada i turkost vatten. Denna längtan trumfar den allra djupaste flygskam. Men där skammen är verkningslös kan skräck ofta göra underverk. Så varför inte ge bort ett skräddarsytt streamingpaket med tema flygplansolyckor i år? Både klimat och jul är räddade!

Skärmsläckare

Söndagens skärmtidsrapport är ofta av deprimerande läsning. Varför inte ge bort gåvan att kunna slå ut sin egen smartphone? Jag tänker mig typ en liten dosa som neutraliserar elektronik inom en meters avstånd, lagom stor att bära i bröstfickan. Det hinner väl en driftig ingenjör snickra ihop innan jul. LTH, tar ni bollen?

Likkista… eller Myrdal?

I sin bok Rapport från Kinesisk by från ‘63 beskriver Jan Myrdal byn Liu Lin på den östkinesiska landsbygden. Bland bybornas sedvänjor ingår bland annat att vid fyllda femtio börja snickra på sin egen likkista. Det ligger något både vackert och sinnessjukt i det. Så… Likkista, årets julklapp? Nja, men ge bort boken vetja, fantastisk läsning.

Esther Arndtzén tycker ärlighet ska slås in.
Foto: Saber Malmgren

Ett sanningens ord

Det var längesen jag såg devisen ”dumpa din kille” klottrat på ett elskåp, och jag saknar det. Skämt åsido. Denna jul tycker jag att det är dags att ignorera konflikträdslan och säga det där du aldrig vågat (men velat) säga till ditt syskon eller din bästa kompis. En välvillig insikt kan inte skada!

Gratis är fint

En borgerlig regering har tillträtt, vilket betyder att gratis inträde på statliga museum snart – per tradition – dras in. Därför råder jag er att ta med någon på ditt närmaste museum innan inträdet börjar kosta. Känns det snålt som julklapp kan du alltid bjuda på en kaffe i cafét eller en kylskåpsmagnet i museishoppen! 

Samla minnen

Det är svårt att lägga mycket pengar på julklappar som student, så det gäller att vara fyndig. Varför inte samla alla dina favoritbilder på dig och din kompis, mamma, mormor eller partner och göra ett klassiskt bildspel? Lägg på en stämningsfull låt och voilà, en multimedial klapp med sentimentalt värde.