Det finns prakt även i det vardagliga

- in Ledare

Sann lyx präglas inte tvunget av pompa och ståt. Lundagårds webbredaktör Alexandra Roslund skriver om det som är lätt att ta för givet.

”tur att hjärtat minns när hjärnan glömmer, känslan av dig är omöjlig att glömma”

En koboltblå linje av bläck ramar in Hanna Rajs ord i där var du, större än bokstäverna som bildar ditt namn.

Boken som är sparsam med skiljetecken och om möjligt ännu snålare med versaler gestaltar Rajs sorg efter sin vän Cristina som dog när de båda var i tjugoårsåldern.

Hon skriver till sin vän, minns det vackra, det fula, det smärtsamma. Själv sitter jag på en skramlande stadsbuss genom ett mulet Stockholm. Håller på att missa stoppet vid mitt sommarjobb samtidigt som jag stryker under orden som lyckas träffa något i mitt inre.

I somras var det fem år sedan min bästa vän gick bort. 23 år gammal dog han i en olycka på vägen hem från en fest.

Efter drygt tio år i varandras liv fanns han helt plötsligt inte mer.

”tacka Gud för att jag inte gick vidare i år heller”, skriver Rajs och den blå pennan töms på ytterligare lite bläck.

Fem år, hälften av tiden vi kände varandra borde kanske vara nog för att kunna gå vidare. Men i stället har de här åren präglats av en mer eller mindre aktiv vägran från min sida.

Specifika minnen börjar sakta suddas ut. Ska jag vara helt ärlig minns jag varken hans röst eller ansikte utan att ta hjälp av bilder och filmer. Ett kluckande skratt som bara finns kvar för att vi lever i en digital era.

Men känslorna och den enorma kärlek och värme han spred runt sig finns fortfarande kvar. Det är tur att hjärtat minns.

Är det något hans död lärt mig, utöver att saknaden kan vara fullständigt förkrossande, är det vilken lyx genuin vänskap är – och hur lätt det är att ta för givet att de i ens närhet alltid kommer finnas där.

I en värld där romantiska gester prioriteras högre än genuin kärlek, prylar och pengar högre än relationer, glöms vänskapens värde enkelt bort.

Att ha någon som alltid ställer upp, det enkla, det trygga.

I Lundagård nummer åtta 2022 har vi valt att fokusera på överflöd. Prål och flärd, lyxiga middagar, pengar och vackra kläder.

Nog är det väl framför allt det exklusiva vi tänker på när vi tänker på lyx, men det gäller att inte glömma bort det vardagliga på vägen – en dag är det kanske inte mer än minnen i din mobil.