Kraftig ökning av vägglöss i svenska studentstäder

- in Nyheter

I stora delar av landet minskar saneringen av vägglöss. men i studentstäderna, däribland Lund, är trenden den motsatta, enligt en kartläggning från saneringsföretaget Nomor.

Skånska dagbladet rapporterar att det under 2022 genomfördes 57 saneringar mot vägglöss i Lund, vilket är en ökning jämfört med de 36 som utfördes året innan. Generellt är detta en trend i många studentstäder i Sverige, enligt saneringsföretaget Nomor som gjort sammanställningen. 

Det verkar vara oklart vad som är orsaken till denna ökning men Johan Peterson, skadedjursexpert på Nomor, säger till Skånska dagbladet att han tror att det kan finnas kopplingar till att pandemirestriktionerna släppte. 

– Många studenter var hemma i sina hemkommuner under pandemin. När restriktionerna sedan släppte var det många som flyttade tillbaka till studentbostäderna samtidigt. Det räcker egentligen med att en person har med sig något skadedjur tillbaka för att smittan sedan ska spridas i hela studentboendet. 

Enligt Henrik Krantz, VD på AF Bostäder (AFB), är inte AFB särskilt drabbat. Till Skånska dagbladet säger han att studentboendena har varit väldigt förskonade från skadedjur och att bostäderna sällan behöver saneras. Krantz nämner också att han inte tror att det har någon koppling till pandemin. 

– Våra studentbostäder har faktiskt stått öppna och det är många studenter som bott där även under pandemin, säger han.