Experten: Därför var det norrsken i Skåne

- in Forskning, Nyheter

Både natten till måndag och tisdag kunde skåningarna ana ett dansande grönt och rött skimmer på himlen. Men norrsken i södra Sverige hör inte till vanligheterna. Hur uppkommer norrsken och varför kunde vi se det just nu? Lundagårds astronom Rebecca Forsberg ger svar.

Norrsken, liksom sin syster i söder, sydsken, uppkommer när laddade partiklar träffar jordens magnetfält och accelereras ned i atmosfären. Dessa laddade partiklar, oftast elektroner, kommer från utbrott på solens yta – solstormar, och förs hit med solvinden. När de energirika partiklarna kolliderar med molekyler och atomer i vår atmosfär, avger de sin energi och får atmosfärens partiklar att börja lysa. 

De olika färgerna i norrskenet kommer framförallt från syret i atmosfärens olika lager, där det röda skenet befinner sig högre upp än det lite vanligare gröna skenet. Det mer sällsynta rosa norrskenet är en blandning av det röda och gröna. 

För att få norrsken måste solvinden vara riktad mot oss, så som den var i helgen. Att man kunde se skenet hela vägen ned till Skåne har att göra med styrkan på solvinden, som denna gång skickade flera omgångar med starkt laddad solvind. Är solvinden extremt stark kan den även slå ut elektronik, något som hände under Supersolstormen 1859, när norrskenet kunde ses hela vägen ned till Rom och telegrafer världen över började ge stötar och brinna upp. 

Nu verkar solen ha lugnat sig för denna gång, men solens aktivitet vid ytan har en upp-och nedgående cykel på cirka 11 år i sina utbrott, där vi nu är på väg mot ett solstormsmaximum, och kan därför förvänta oss starkare solaktivitet de närmsta åren. Vi får hålla tummarna för molnfria kvällar tills nästa gång!