LTH-doktorand stormade melloscenen: ”Nödrätt”

- in Klimat, Nyheter

Lundaforskaren David Alcer avbröt Loreen mitt under hennes framträdande i Melodifestivalen i lördags. Målet var att uppmärksamma förstörelsen av våtmarkerna. Lundagård har pratat med klimataktivisten om den uppmärksammade aktionen.

I lördags kväll sändes deltävling fyra i Melodifestivalen från Malmö arena. När Loreen framförde sin låt ”Tattoo” hände något på scen. Tittarna fick under en kort stund se en man stå på scenen och det såg ut som att han försökte visa upp en banderoll. Han syntes bara i bild under några sekunder och sedan fördes han bort. Expressen rapporterade under söndagen att det var David Alcer, 27, som iscensatte aktionen. 

David Alcer är till vardags doktorand på Lunds universitet och undervisar bland annat på en kurs om det fasta tillståndets fysik på fysiska institutionen vid LTH. Han är dessutom klimataktivist och på banderollen han höll upp stod det ”Återställ våtmarkerna”, en uppmaning till regeringen och allmänheten från organisationen med samma namn. När Lundagård ringer upp honom säger han att aktionen var viktig då förstörelsen av våtmarker, genom exempelvis dränering och torvutvinning, står för 25 % av Sveriges utsläpp av koldioxid. Något som även Naturvårdsverket har rapporterat om. 

– 25 % [av våra utsläpp, reds. anm] motsvarar ungefär hela biltrafikens utsläpp, så det är en stor fråga, säger David Alcer.

Det var ju lite svårt att se vad som stod på banderollen eftersom det var så mörkt under uppträdandet, är du fortfarande nöjd med manifestationen? 

– Ja, det är jag, och det är jag eftersom målet var att få ut budskapet till så många vi bara kan nå och få så många som möjligt att inse hur katastrofalt läget är. Vi är på en väg som kommer att leda till ett klimathelvete med ett enormt lidande som följd. 

Gruppen Återställ våtmarker har även tidigare gjort uppmärksammade manifestationer, exempelvis när de blockerade E4:an i Stockholm i somras, dock har David Alcer inte varit med på dessa. 

Polisen har inlett en förundersökning gällande olaga intrång under Melodifestivalen, kopplat till aktionen. När David Alcer får frågan om vad han anser gällande att bli åtalad för manifestationen svarar han med lugn att han anser sig ha gjort rätt i sak. Han hänvisar till en tweet från FN:s generalsekreterare Antonio Guterres, där Guterres pekar på att det är klimatkrisen som är det stora problemet – inte klimataktivister.

– Jag förnekar brott eftersom vi befinner oss i en klimatkatastrof, så man kan prata om nödrätt.