First Aid Kit får mig att vilja rida iväg i solnedgången på en vildhäst

- in Kultur, Kultur & Nöje, Recension

I helgen intog svenska systerduon First Aid Kit Malmö Arena för en av totalt sju spelningar på svensk mark i den nya albumturnén. Lundagårds Clara Castenfelt var på plats och rycktes med av den ryktbara duons kemi och nya sound.

First Aid Kit är för bra för Sverige enligt Lundagårds
Clara Castenfelt.
Foto: Ella Neller

Det är lätt att känna en patriotisk stolthet för världsberömda svenska akter som Zara Larsson och Roxette, men jag känner inte samma koppling till First Aid Kit. De har inte flirtat så mycket med Sverige, och folkgenren är mer populär över Atlanten. Även om de fått en del exponering i svensk media och folk har koll på vilka de är, så är de inte folkkära på samma sätt. Jag tror dock att det kan vara nyttigt. I slutändan är First Aid Kit alldeles för bra för oss.

First Aid Kit består av systrarna Johanna och Klara Söderberg, och sedan deras debut 2007 har duon uppnått en sådan global framgång att deras association till Sverige är lite mer av en eftertanke. I november 2022 släpptes deras sjätte album Palomino, och med start i februari behagar First Aid Kit fosterlandet med sju konserter innan albumturnén går vidare till USA.

Att höra First Aid Kit sjunga är att vara mitt i en klar, fyllig och uppslukande ljudupplevelse. De låter kusligt bra ihop – frågar man mig är det inte givet att ens röster passar ihop som gin och tonic bara för att man är systrar, men deras gör det. Det framgår att de mest av allt älskar att sjunga ihop, snarare än att uppträda. First Aid Kit verkar också ha en förförståelse för folkmusik, och hur man skriver intressanta och dynamiska verk åt en ofta lågmäld och anspråkslös genre. Jag blir också överraskad att höra, ju fler låtar som spelas, att det First Aid Kit jag trodde att jag hade koll på har gjort en övergång från country till en stilfull blandning av folk och pop på sitt nya album. Den är lättsmält för en gedigen countryskeptiker som jag, och den varken förminskar eller överskuggar deras äldre och mörkare låtar som även de får sin tid på setlisten. 

First Aid Kit utstrålar charmig
syskondynamik.
Foto: Ella Neller

När de arbetar sig igenom Palomino till en bakgrund av pastellfärgade naturfilmer har systrarna Söderberg en verkligt charmig syskondynamik. De gör precis vad min syster och jag förmodligen skulle göra om vi fick en scen helt för oss själva – lägga oss på golvet, sparka mot varandra, och stångas som unga tjurar i en hage mitt i ett gitarrsolo.

First Aid Kit fick ett redan fredagsglatt Malmö att vilja ta på sig boho- klänningar och rida iväg mot solnedgången på varsin vildhäst. Under en enorm, realistisk månlampa fick de Malmö Arena att skråla som ett gäng fulla irländare under sista versen av Hem of Her Dress, och även att sjunga hiten Emmylou helt a capella. Som grädde på moset tog de hjälp av lillebror Isak Söderberg (som såklart också har en röst som passar perfekt med sina systrars), Maja Francis, och Thomas Stenström. Chefs kiss, som kidsen säger. 

För mig var denna konsert en ögonöppnare. I efterhand blir jag lite besviken på mig själv att jag inte pirrade i hela kroppen av spänning när jag gick in i Malmö Arena. Jag vill verkligen att First Aid Kit ska bli mer folkkära, typ på Benjamin Ingrosso- nivå, men jag vet samtidigt att de har mycket större räckvidd än så. Ändå är Sverige lite tristare när First Aid Kit snart lyser med sin frånvaro igen.