Helsingkrona drar till sjöss när spexet firar 40 år

- in Recension, Spex

I år har Helsingkronaspexet 40-årsjubileum, vilket firas med att hissa piratflagg. Lundagårds skribent Malva Crona besökte generalrepetitionen av "Kuppen i Karibien" och berättar om ett sjöfarande spex med färgstarka karaktärer.

Titel: Kuppen i Karibien eller Upopop momedod hohänondoderornona!
Orginaluppsättning:
 VT23
Visas: 20–22 april, Helsinkrona nation

Stede Bonnet och Svartskägg.
Foto: Johan Larsson

Året är 1717, piraternas guldålder, och vi befinner oss på en sjavig pub i Karibien. Hornigold och Svartskägg har just avskedats från den brittiska flottan och bestämmer sig för att slå sig samman med traktens pirater. Tillsammans vill de kapa drottningens guld när det fraktas hem till England, men frågan är om de lyckas?

I Helsingkronas lokal skrattas det omkring mig. Själv har jag svårt att fånga skämten, men stundtals brister även jag ut i fnitter. Snarare än humorn är det karaktärernas starka personligheter som sticker ut. Figurerna smälter samman med skådespelarna och blir levande och får ett oväntat djup. Mest engageras publiken i två livströtta sjösoldaternas öde, och de erbjuder också spexets roligaste dialog. Dessutom har en karaktär från ett gammalt spex smugit sig in, som ett sätt att markera jubileet.

De mindre spexen skiljer sig från AF-spexen genom att de känns mer hemsnickrade, och det är deras charm. Tekniken strular och dekoren är enkel, men allting genomsyras av spexarnas engagemang och omtanke. Förmännens ögon lyser när de presenterar föreställningen, och vad som saknas i finess tas igen av kärlek och närvaro. Skämten är ofta lokala, riktade till Lunds studenter eller så internt som till egna spexkamrater. Det skapar en familjär stämning och publiken känner sig inkluderad.

Gudlösa Ann och Kapten Röding.
Foto: Johan Larsson

Inklämda på den trånga scenen är inte bara skådespelare, utan även dansare. De har koreografier till nästan varje nummer, och jag önskar att de någon gång själva fått hela rampljuset. För den som koncentrerar sig på låttexter och historiens handling är det lätt att missa deras stora insats, det är synd!

Fastän texten inte alltid sitter så är omtagen spexets gömda guld. De är många och välförberedda, redo att spelas för en klappande publik. Till ett av numren räknade jag till tolv biss, kan nästa publik slå det?

Att besöka ett mindre spex innebär något annat än att se spexen i AF-borgens stora sal. Jag uppmanar de som inte redan gjort det att uppleva den varma stämningen på de mindre scenerna, och Kuppen i Karibien är ett bra tillfälle att göra det.

Bäst i test:

Bästa kupletten: Den universitetsgrå granskarens monolog.

Bästa ordvitsen: ”Piraterna är som fjärilar utan vingar — larviga”.

Bästa karaktären: Den rike och bortkomne Stede