Valborgsinbrott hos Marskalkeriet: ”Satte en tråkig ton för dagen”

- in Aktuell, Nyheter, Studentliv

Festfixarna i Marskalkeriet fick en chock när de upptäckte en stöld på sitt rum i AF-Borgen på Siste april. Händelsen är polisanmäld, men förhoppningen om att sakerna ska återvända är låg.

En dag som annars är fylld av glädje, fest och vårkänslor blev dyster när någon eller några bröt sig in i AF-utskottet marskalkeriets rum på borgens fjärde våning och stal elektronik, pengar, en laptop och väskor. På marskalkeriet var man i full gång med att förbereda det stora Siste april-firandet, som är ett av föreningens stora evenemang under året, när inbrottet upptäcktes.

Vi sprang upp och ned och fixade med grejer, och låste inte vår dörr. När vi kom upp vid tvåtiden på dagen var alla väskor vända ut och in. Det satte verkligen en tråkig ton för resten av dagen när man skulle fixa fest, berättar marskalkeriets förman Hans Schiemann.

Valborgsmässoafton är en dag då mycket folk rör sig i borgen, vilket gjorde det svårt att identifiera vem det var som skulle kunna ha begått stölden, berättar Hans Schiemann. På marskalkeriets rum förvarades vid tillfället också en större mängd alkohol, som dock förblev orörd.

– Det var konstigt att alkoholen var orörd, men det visar kanske på att det inte var en student utan någon som bara behövde pengar, säger Hans Schiemann.

Händelsen är polisanmäld, och berörda har rapporterat förlusterna till sina försäkringsbolag. I ett mejl till Lundagård skriver Fabian Solberg, verksamhetschef på AF, att det är ”mycket olyckligt att detta har skett. Vi ser såklart allvarligt på situationen och är behjälpliga så mycket vi kan för att underlätta för både de som blivit utsatta och för polisen.”

Marskalkeriets dörr var olåst, men för att ta sig in i den korridor som rummet ligger i krävs nyckeltagg. Att AF skulle se över den logg som registrerar vilka nyckeltaggar som använts in till korridoren vid inbrottets tidpunkt avfärdar Fabian Solberg, och hänvisar till polisens utredning. Mindre stölder har skett på AF-Borgen tidigare, skriver Fabian Solberg och det kan vara lätt för obehöriga att ta sig in. ”Det handlar om att man är noga med att alltid låsa sina rum och kontor samt att man är vaksam över sin omgivning när man slår in sin kod för att komma igenom dörrarna. Precis som man skulle göra i sitt eget hem”, skriver Fabian Solberg.

Vi kommer att bli försiktigare i fortsättningen. Men det är nog ganska kört att sakerna ska komma tillbaka, säger Hans Schiemann.