Trendspaning

Efterlängtat eller obehagligt? Det spelar ingen roll så länge det är inne. Lundagård guidar dig till de hetaste trenderna just nu.

Hett att vara billig

Att skryta med att man köpt en ny bil eller en guldkedja slår helt fel när lunchsamtalen oftare än inte kretsar kring hur dyrt det blivit att köpa en gurka. Slopa 50-cent-flexen och jobba istället in det omvända: klippflexen. När goda råd är dyra är det enda som imponerar att bli riktigt billig. 

Ironin är död

Isak Aho Nyman. Foto: Saber Malmgren

Börjar det inte bli dags att låta ironin gå i förtidspension och istället släppa fram nya förmågor? Ironilagren börjar nu bli såpass djupa att man behöver diagram för att hålla koll på vem som menar vad med vad. Kan vi inte bara gå med på att vara pinsamma på allra högsta allvar? Det ska vara kul at face value, annars orkar jag inte med det. 

Slut på klättrandet

En snabb roll call över samhällsläget: Valutan? Inflerad. Konjunktionen? Låg. Klimat? Kris. Det finns ingen tid för fenomen som ”karriärer” om allt ändå kommer vara över om 20-30 år. Är det någon gång det är dags att faktiskt satsa på den där drömmen om att måla akvareller är det väl i dessa sista dagar?

Ihop… eller inte?

Guide för ett situationship: Håll alltid dörren på glänt. Svara aldrig på frågan ”Vad är vi egentligen?”. Säg att ni är vänner men mer än vänner men inte i en relation. Förvirrande? Ja. Och när ni får frågan om ni är tillsammans skrattar ni och skakar på huvudet. Nejdå! No-strings-attached. En relation i gråzonen utan krav. Frihet? Eller ett krossat hjärta?

Finn alla fel

Elin Syuleymanova. Foto Saber Malmgren

Begreppet ”the ick” myntades redan på 90-talet i kultklassikern Sex and the City. Stunden då romansen dör och den perfekta personen plötsligt ger en känsla av avsmak. Var det maten runt mungiporna? Använde den för många emojis? Eller andades den helt enkelt lite för högt? Det är ingen övergående trend. Utan snarare en epidemi som tar kål på kärleken. 

Fri med astrologi

Kristaller och horoskop är ett sätt att komma till underfund med livet. Många må kalla det galenskaper men jag tror snarare att det kan vara frigörande. Använd dårskapen! Ersätt era dyra psykologer med att skylla på universum. Sömnbristen beror på fullmånen. Tjafset beror på att han är vattuman. Ditt dåliga resultat på tentan? Jo, juste! Merkurius var ju i  retrograd. 

Valet är ditt!

Vad är trendigt? Fråga inte mig. Att vara ”trendspanare” handlar inte om att veta vad som är trendigt, utan veta vad man själv vill ska vara trendigt. Ergo, detta borde vara trendigt: att bära kjol, Oscar Wilde, att vägra köpa studentmössa, att resa till Slovenien (billigt), dumpa din kille, dumpa din tjej och dumpa din bank, 70-talsskjortar med enorma kragar samt ornitologi. 

Digital exil

Oskar Hedman. Foto: Saber Malmgren

Är det bara jag eller börjar inte det här med sociala medier anno 2023 kännas ganska dassigt? Sociala medier, denna uppsjö av tidsdränerande ekokamrar, börjar alltmer likna en snuttefilt för människor utan fritidsintressen. Tro mig, att tillbringa mycket tid på sociala medier i framtiden kommer vara lika fräscht och statusgivande som att röka två packet cigg om dagen. 

Mansrollsgnäll

”Män är korkade”, ”Dejting”, ”Män är korkade”. Det här var ett axplock av de ämnen som Sveriges kvinnliga kulturskribentkår i de rikstäckande tidningarna skriver spaltmil och åter spaltmil om. Så vad förklarar denna trend? Att det är svårt att framleva som ung kvinna i dagens Sverige, eller att dessa skribenter bara är självupptagna? Jag gissar på det sistnämnda.