Spexarnas melodifestival återigen på plats i Stora Salen

- in Kultur & Nöje, Recension, Spex, Studentliv

Olivolja, trillingnöt och piroger. Recenserar Lundagård mat? Nej, utan spexarnas melodifestival – "En Gång Till". Lundagårds Malva Crona var på plats i AF-borgen lördagen den 27 maj för den stora spextävlingen.

Glitterdraperiet gnistrar i lila, rosa och guld när kapellmästaren slår in kvällens öppningsnummer – ett medley av spexrelaterade låtar som väcker entusiastiska klapp och hurrarop hos publiken. Samlingen som intagit AF-borgens Stora Sal under lördagskvällen är inte vilken publik som helst. Inbjudan har gått till stadens spexensembler, och de som satt sig till rätta vid borden är Lunds glada skara av spexare.

Men som konferencieren Stina Udén, före detta regissör för Helsingkronaspexet, förkunnar med ett finurligt leende: ”Det viktiga med att spexa är inte att ha kul, utan att vinna”. Tillsammans med Selma Klasson, regissör för Boelspexarna, leder hon oss igenom kvällens evenemang som mycket riktigt handlar om att tävla.

En Gång Till, eller EGT, är en tävling som går ut på att kora den bästa nyskrivna spexkupletten från det senaste året. Varje ensemble framför en kuplett från någon av sina senaste uppsättningar och en jury avgör vem som vinner. Kort sagt är EGT spexarnas melodifestival.

Kvällens bidrag

+

I ordningen som de framträdde:

1. Toddyspexarna – ”Köp lite mer olja” från spexet Oxenstierna
Utklädda till dukade bord och en olivoljeflaska sjungs en lustig sång om just olivolja. 

2. Var GladSpexarna – ”Big Boss Anthem” från spexet Bermudatriangeln
Dramatisk kuplett med stark sånginsats. Spexarna är utklädda till en t-rex, en trillingnöt och Elvis.

3. Lundaspexarna – ”Swing it, fascisten” från spexet Bellman
Välartikulerat solonummer.

4. Krischanstaspääxet – ”Måla fult” från spexet Hilma af Klint
Ösig låt som iscensätter en seans.

5. Helsingkronaspexet – ”Svordomarna har inget stopp-hiphop” från spexet Kuppen i Karibien
Rapnummer och enda framförandet med dansare på scen.

6. Boelspexarna – ”Gyrospolkan” från spexet Sapfo
Sex stycken toga-klädda spexare sjunger stämsång om grekisk mat.

7. Jesperspexet – ”Sommarjobb” från spexet Ur
En nyanställd sommarjobbare ska laga två tusen piroger, och till sin enda hjälp har hon en get. 

8. Dolu§pexet – ”Sokrates” från spexet Sokrates
En rivig kuplett där gudinnorna Afrodite och Athena vill spela ett spratt på filosofen.

Tävlingen är menad att hållas årligen med undantag för när det är karneval vart fjärde år. Men på grund av pandemin så är i år första gången sedan 2019 som EGT hålls på plats. Både 2020 och 2021 arrangerades tävlingen digitalt, och 2022 var spexvärlden fullt sysselsatt med Katastrofalkarnevalen.

I Stora Salen är stämningen uppspelt och förväntansfull. Efter att nödutgångarna pekats ut presenterar sexmästeriet menyn: till förrätt serveras vitlöksbröd, till huvudrätt paella och till efterrätt en klassisk äppelpaj. Så töms scenen och det är dags för Toddyspexarna att inleda tävlingen. Stearinljus och papptallrikar lossnar från kostymerna som föreställer dukade bord, vilket bidrar till komisk effekt och framkallar skratt i publiken. Det känns att kvällen är igång!

Totalt framförs åtta nummer som varierar från rockigt upptempo till känslosam solosång. Ansatsen är på samma gång seriös som skämtsam, precis som spex brukar vara, och alla på scen känns rutinerade. Mellan uppträdandena serveras det mat och samtalas sorglöst vid borden.

Till slut har sista numret framförts och det är dags för juryn att överlägga. Juryn utgörs av Olof Jarlman, EGTs grundare och medlem i UARDA-akademin; Magdalena Wilroth, producent för EGT 2021; Freja Bremborg, AF-borgens VD; samt Ilse Rivano och Klara Bengtsson, årets generaler för gymnasiespexet Spyxet. När de välkomnas upp på scen så tystnar det ljudliga sorlet och uppmärksamheten fyller salen. En efter en tillkännages vinnarna i en rad kategorier, men när varje spex vunnit i var sin kategori finns det fortfarande ett pris kvar: Bästa kupletten 2023.

Det blir en stund av dramatisk spänning innan den stora vinnaren avslöjas: Jesperspexet! Spexarna tar emot en EGT-statyett och till en stående publik framför de sitt nummer om en sommarjobbare och en get en gång till, och så ytterligare en gång efter att ha klappats in av åhörarna.

Kvällens priser

+

Bästa inlevelseKrischanstaspääxet
Bästa kostymVar GladSpexarna
Bästa sångteknikBoelspexarna
Bästa låttextLundaspexarna
Mest innovativa framträdandeJesperspexet
Bästa koreografiDolu§pexet
Bästa publikfrieriHelsingkronaspexet
Roligaste framförandetToddyspexarna

Bästa kupletten 2023Jesperspexet

Så är EGT över för denna gång. Maten är uppäten och vinnare har korats. Kvällen är slut, men salen röjs för eftersläpp och natten dansas igång på Stora Salens trägolv.