En studentguide till Kulturnatten

- in Guider, Kultur, Kultur & Nöje, Nöje, Nyheter

På lördag blottläggs Lunds kulturella inre för allmänheten – det är tid för kommunens årliga kulturnatt! För att ni ska hitta rätt bland de drygt 300 programpunkterna runtom i stan tipsar Lundagård om några höjdpunkter att hålla koll på.

Det känns ju sjukt att säga med förra veckans högsommarvärme i ryggen, men Kulturnatten är min starkaste sinnebild av höst i Lund. Man kan ha sin tunnaste jacka, hela stan är ute på stan och man känner sig inte lika pank som man brukar eftersom saker kostar mindre. Men att sovra bland de över 300 programpunkter som står till buds är inte helt lätt. För att ge er en skjuts i Kulturnattens riktning har jag därför gjort grovjobbet i ert ställe och skakat fram några av höjdpunkterna ur lördagens repertoar.

Vintage Vinyl Records kl. 11.00–01.00

Ett besök på Vintage Vinyl Records för lite livemusik och gammalt hederligt pillande bland LP-skivor är ett absolut Kulturnatten-måste. Butiken ligger på en av Lunds kanske mest lundensiska innergårdar, med portar ut till allas våran Stora Fiskaregata. Under Kulturnattshelgen firar de sexårsjubileum, och har följaktligen slagit på stort. Innergården kommer att agera scen för en rad liveband, och förutom gött häng och gratis kaffe utlovas ett nyligen påfyllt lager med begagnade skivor och nyprintade t-shirts. Fri entré! Evenemanget innehållandes alla dagens artister hittar ni här.

Konsert på Vintage Vinyls innergård under kulturnatten 2021.
Pressbild: Martin Sörbo/Visit Lund

Loppis på Stenkrossen kl. 14.00 – 20.00

När det kommer till nystarts-vibe slår hösten nyårsafton med hästlängder. Ny termin innebär inte sällan nya, tomma rum att inreda. Trötta, nötta garderober att både rensa och fylla. Så varför inte inleda lördagen med att gå en sväng på Stenkrossens loppis? Fynda en tavla till dina kala väggar, eller (om man får drömma) en ny höstjacka.

Kulturnatten på Kino – “AFTER WORK” & digitalt regissörssamtal kl. 17.00

Ett av mina favorit-exempel på saker som blir billigare under Kulturnatten är bio. Under hela dagen har biografen Kino halva priset på alla filmer. När klockan börjar närma sig fem tycker jag därför att det är dags att röra sig mot Kyrkogatan för att se Erik Gandinis dokumentär AFTER WORK. I den utforskar han arbetets betydelse för människan i ljuset av att dagens jobb hotas av den accelererande tekniska utvecklingen. Se till att stanna kvar efter filmvisningen för digitalt regissörsamtal med Gandini själv.

After Work (2023)

Livekonsert – Edda Magnason kl. 21.00-21.45

Inget kan försätta en i kulturandan lika effektivt som lite jazzsång. När ni nu ändå är i centrum-krokarna tycker jag därför att ni ska passa på att gå på Edda Magnasons spelning på Stadsteatern. I början av 10-talet signerade hon skivkontrakt i Malmö, och har sedan dess utforskat konstformen på ett slående öppet och genreöverskridande sätt. Utöver tre egna album har hon gjort soundtrack-album till filmen “Monica Z”, i vilken hon också spelade huvudrollen. Hennes musik har beskrivits som en blandning av bland annat jazz, pop och soul. Jag har hört att hon ska vara lika spännande live som på band. Fri entré!

Edda Magnason
Pressfoto: Peter Westrup

Kulturnattsklubb på Mejeriet kl. 22.00 – 03.00

Vill ni avrunda Kulturnatten på klassiskt manér ska ni slutligen pallra er till Mejeriet för en eller sju öl på deras sommarterrass. Det kan faktiskt vara uppfriskande att bryta av de nattliga nationsbesöken med en riktig klubb då och då. Fri entré innan 23!

 

Ett sista sätt att kringgå programpunkts-sovrandet är givetvis den gamla hederliga tekniken “dra runt på stan”. En ofta ganska framgångsrik sådan i Kulturnattens fall. Köp en langos i någon av matvagnarna och se er omkring. Nyttja botulfsplatsens nyvunna trafiklöshet genom att ta en sväng på dansbanan. Hursomhelst: sitt inte hemma. Åk inte till Stockholm och hälsa på familjen. Kom ut och in i Lunds kulturvärme. Det är ett perfekt tillfälle att lära känna nya (och väldigt gamla) delar av staden.

Det fullständiga programmet till Kulturnatten hittar ni här!