TRUBBEL MED THEO

- in Frågespalt

I Lundagårds frågespalt svarar Theodor Bondestam på läsarnas frågor. Veckans frågeställare undrar hur hen ska hantera att att bo i en ofräsch korridor med människor som inte verkar bry sig om att städa.

Hej Theo!
Jag har ett äckligt trubbel: Min studentkorridor är Lunds smutsigaste. Köksbänken är full av disk och golvet är täckt av en klibbig, brun hinna. Vi har ett städschema som ingen följer. Jag försöker ta ansvar och påminna mina korrekompisar (framför allt grabbar på LTH) om att städa. Det hjälper inte. Jag vill inte bo i ett klibbigt kaos – hur ska jag göra?
/Äcklad.

Hej Äcklad! Jag har nog aldrig sett ett korridorskök utan smutsig disk. Den klibbiga, bruna hinnan som du beskriver låter också välbekant. Studentkorridorer verkar helt enkelt sällan vara rena och kanske är det en del av charmen.

Men – jag förstår såklart att du har fått nog av äcklet. Du undrar hur du ska göra. En idé är att ni bokar in en gemensam städdag med obligatorisk närvaro. Kanske har ni många som är nyinflyttade och en ordentlig storstädning är ju ett sätt att börja från scratch. Då blir det också lättare att hålla rent i fortsättningen. Det är svårt att lämna en smutsig tallrik på en ren köksbänk men om det redan står travar med disk orkar ingen bry sig till slut.

Du är förresten noga med att berätta att du bor med ”grabbar på LTH”. Och absolut, enligt fördomarna är de knappast en samhällsgrupp som är kända för att prioritera ett piffigt och fräscht hem. Jag tänker ändå att de flesta människor vill ha det rent runt omkring sig. Oavsett kön och studieinriktning. Därför finns det ju goda chanser att få ordning på äcklet.

Kanske måste ni helt enkelt sätta er runt köksbordet och ta ett ordentligt snack? Hur vill grabbarna själva att er korridor ser ut? Hur ska ni se till att få struktur på städningen i höst? Du KAN inte vara den enda som vantrivs i ert klibbiga kaos.

Lycka till!

Theo