Översvämning på Tunavägen nu under kontroll

- in Aktuell, Nyheter

En spricka i en vattenledning orsakade under tisdagen en översvämning på Tunavägen vid korsningen Ole Römers väg. Stora vattenmassor tog sig hela vägen ner till Professorsstaden. Vid 22-tiden under tisdagen fick de berörda hushållen tillbaka dricksvattnet.

Vid niotiden under tisdagsmorgonen brast det i en av vattenledningarna vid Tunavägen. Flödet var så kraftigt att vattnet strömmade ut ur marken och bildade en halv meter hög vattenpelare. Vatten rinner nerför Tunavägen tillbaka i riktning mot centrala Lund och på delar av vägen är vattnet flera decimeter djupt.

– Vi håller på att stänga av ventilerna. Vattenpelaren är borta, men det finns fortfarande ett flöde, säger Fredrik Norlander, teamledare för VA Syd på plats vid läckan.

De stora vattenmassorna har sedan
samlats vid parkeringarna vid Hallands och
Västgöta nation. Foto: Isak Aho Nyman

Från läckan och ansamlingen på Tunavägen rinner vattnet vidare nerför Tornavägen och genom Tunaparken. De stora vattenmassorna har sedan samlats vid parkeringarna vid Hallands och Västgöta nation, men mindre flöden har tagit sig ned till Professorsstaden. Läckan tros bero på att huvudledningen frusit och spräckts.

– Den här typen av läcka är ganska stor. Jag tror inte den hinner bli färdig under dagtid, säger Fredrik Norlander.

Enligt Fredrik Norlander kommer de avstängda ventilerna påverka flera hushåll, men universitetsbyggnader och nationer i närheten tror han ska klara sig undan problem. På grund av vattennätets struktur tror Fredrik Norlander att vattnet kommer kunna fortsätta levereras till de flesta hushåll.

Boende och verksamheter längs följande gator påverkas för närvarande av vattenavbrott: Dag Hammarskjölds väg, Ole Römers väg, Scheelevägen, Sölvegatan, Thomanders väg, Tornavägen, Tunavägen, Tycho Brahes väg och Warholms väg.

Klockan 12 under tisdagen meddelade VA Syd på sin hemsida att man kommer sätta in en brandpost vid Dag Hammarskjölds väg 3 A och uppmanar berörda att ta med eget kärl för vattenupphämtning. Christina Rydholm, kommunikatör på VA Syd menar dock att det kan uppstå problem med dessa.

– När det är så här kallt så kan brandposterna frysa, säger hon.

Till följd av läckan fick dricksvattnet till ett tjugotal adresser längs Dag Hammarskjölds väg stängas av, uppger Sydsvenskan. De berörda fastigheterna fick tillbaka vattnet vid 22-tiden under tisdagkvällen.

 

Vattnet försvårar för biltrafiken. Foto: Isak Aho Nyman