Besparingar på LU – två lektorer sägs upp

- in Nyheter

Lunds universitet står inför ekonomiska utmaningar som tvingar dem att säga upp lektorer för första gången på många år. Beslutet motiveras av behovet av att effektivisera och spara pengar. Det rapporterar Sydsvenskan.

För närvarande måste minst två lektorer sägas upp på grund av arbetsbrist vid en institution som tillhör universitetets naturvetenskapliga fakultet. 

Adam Brenthel, ordförande på fackförbundet Saco-S vid Lunds universitet, säger till Sydsvenskan att detta är det första fallet han varit med om där lektorer sägs upp på grund av arbetsbrist.

– Det blir tuffare för alla i år, och minst lika tufft nästa år, säger Adam Brenthel till tidningen.

Universitetet, likt andra statliga myndigheter, har fått ett generellt sparkrav på en halv procent för året, samtidigt som kostnaderna ökar.

De första uppsägningarna sker vid en institution vid Naturvetenskapliga fakulteten, men Adam Brenthel förutspår att andra delar av universitetet kommer att påverkas hårdare av besparingskraven. Han uttrycker oro för att vissa områden gynnas på bekostnad av andra, och pekar på att naturvetenskap, teknik och medicin redan får större satsningar jämfört med humanistiska eller samhällsvetenskapliga utbildningar.

– De klåfingriga politikerna vill gynna vissa områden. Naturvetenskap och teknik får vissa satsningar, medan alla andra halkar bara efter mer och mer. Jag kan ju se att lönerna ökar medan anslagen inte gör det lika mycket. Det riskerar nu även att drabba lärarna. De ämnen som drabbas mest är de som har det sämst redan i dag, säger han till Sydsvenskan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det i ett stycke att lektorerna avskedats. De blev inte avskedade, utan uppsagda.