LIVE: Macron i Lund

- in Nyheter
@Lundagård

Under onsdagen direktrapporterade Lundagård från den franske presidenten Emmanuel Macrons besök i Lund. Följ rapporteringen i efterhand här.

 

Schema: det franska statsbesöket i Skåne

+

Ankomst Malmö Airport (ca 14:00)

Presidentparet och kungaparet välkomnas vid ankomst till Malmö av Skåne läns landshövding Anneli Hulthén med make Sten Ljunggren.

European Spallation Source, ESS (15:00-15:45)

Det europeiska samarbetsprojektet European Spallation Source (ESS) i Lund, med datacenter i Köpenhamn, står först på programmet i Skåne. Där tas kungen och presidenten emot av utbildningsminister Mats Persson och ESS generaldirektör, professor Helmut Schober. Även utrikesminister Tobias Billström deltar. Efter en inledande presentation av verksamheten vid den flervetenskapliga forskningsanläggningen av generaldirektör Schober görs ett besök i acceleratortunneln.

Barnahus (15:00)

Drottningen och Brigitte Macron besöker under eftermiddagen Barnahus i Malmö. Där får barn som misstänks vara utsatta för brott möjlighet att berätta sin historia för specialutbildad personal i en trygg och speciellt anpassad miljö. I stället för att slussas runt mellan olika myndigheter möts barnen av polis, åklagare, socialtjänst, barnläkare och barn- och ungdomspsykiatrin på en och samma plats. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, kommunalrådet Sedat Arif samt verksamhetscheferna Elisabeth Green och Jonas Lander tar emot och berättar om arbetet som bedrivs.

Friends (15:40) 


Drottningen och fru Macron möter därefter stiftelsen Friends för en presentation av dess arbete med att motverka mobbning. Friends grundandes 1997 av Sara Damber och har som vision en värld där inget barn utsätts för mobbning. Man arbetar i skolor och idrottsföreningar och för en säker digital miljö. Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall representerar regeringen. Generalsekreterare Maja Frankel, rådgivare Anna-Carin Wettefors och Tilda Hesthagen, Friend’s Youth Board deltar från Friends.

Alfa Laval (15:50-16:35)

Kungen och presidenten besöker därefter Alfa Laval i Lund. De välkomnas vid ankomst av Tom Erixon, vd och koncernchef. Regeringen representeras av utrikesminister Tobias Billström och utbildningsminister Mats Persson.

Studentafton (16:50)

President Emmanuel Macron är därefter gäst vid Studentafton i närvaro av kungaparet och Brigitte Macron. Utrikesminister Tobias Billström och utbildningsminister Mats Persson representerar regeringen. Rektor Erik Renström tar emot vid ankomst till Lunds universitet och professor i franska Jonas Granfeldt håller en kort presentation. Efter ett anförande av presidenten modererar professor Sylvia Schwaag Serger ett samtal, vilket följs av frågor från de närvarande studenterna.

Mottagning (TBA)

Presidentparet ger en mottagning i Lund till kungaparets ära.

Avskedsceremoni Malmö Airport (TBA) 

Statsbesöket avslutas när kungaparet tar farväl av presidenten och madame Macron vid en avskedsceremoni på Malmö Airport.

21.00: Lundagårds liverapportering är nu slut

Tack för att ni läst och hängt med under dagens rapportering!

18.56: Macrons drömgäst – Anne L’Huillier

Emmanuel Macrons drömgäst till framtida Studentafton är den svensk-franska nobelpristagaren i fysik, Anne L’Huillier. Moderatorn Sylvia Schwaag Sergers val landade på Michelle Obama.

Det var också den sista frågan för aftonen.

18.54: ”Ingen inblandning i våra demokratier

Tredje frågan lyder:

– Jag vet att Frankrike har en lång historia av liberalism. Hur ska vi möta Ryssland när kriget är över? Kommer vi att involvera dem igen eller ska vi isolera dem?, frågar en student.

– I morgon, titta på Ryssland och dess geografi, Ryssland kommer inte att flytta någonstans. Jag tror att Ryssland gjorde ett stort misstag genom att inleda detta krig. Vi försökte bygga en säkerhetsarkitektur på 90-talet med Ryssland. De såg fortfarande Nato som ett hot men de försökte också öka sin dominans med sina satelliter En seger för Ryssland över Ukraina skulle innebära ett konstant hot i regionen, men om Ukraina vinner kan vissa villkor förhandlas, säger Macron.

– Jag pratar om vapenkontroll, satellit, ingen inblandning i våra demokratier. De senaste åren har vi inte varit en del av uppbyggnaden av vår säkerhet, amerikanerna skrev på allt. Idag är det vår tur att bygga vår säkerhet på våra villkor.

18.52: ”Ukrainarnas tapperhet”

Andra frågan:

– Vad tycker du om den ryska attacken i Ukraina? Vad tycker du om en federal armé för EU?, frågar en student.

– Ukraina är en del av Europa så vi har ett ansvar gentemot dem, säger Macron.

– Den största faktorn var ukrainarnas tapperhet, det är ett fantastiskt beteende som inspirerar oss. Vi har inte råd med en upptrappning. Vi kan inte låta Ryssland vinna så vi måste anpassa oss till ukrainska behov och fortsätta trycket på vår försvarsindustri att producera mer åt oss och våra ukrainska vänner. Vi måste anpassa vårt program för att anpassa dem till den ukrainska säkerheten.

– Efteråt kommer Ukraina att få tillgång till EU och till NATO, eftersom jag vill visa att de är en av oss.

– De följande åren kommer att bli avgörande. Vårt ansvar är att sätta Ukraina i bästa möjliga position på ett sätt så att de kan förhandla om sin säkerhet med Ryssland.

18.47: Unga och en oroande framtid

– Jag heter Alfred och jag har en fråga, dagens värld är mycket oroande, krig i Europa i Mellanöstern, AI, klimatförändringar, vad skulle du vilja säga till ungdomen som frestas att misströsta inför framtiden?

Macron svarar:

Vi borde inte misströsta, vi kan vara rimligt optimistiska. Mänskligheten har alltid kunnat övervinna sina utmaningar. De senaste generationerna ställdes inför galna situationer. När jag pratar om kriget tror jag att vi har ett stort ansvar. Och det är att reparera den multilaterala ordningen. Vi måste återskapa det eftersom den ordning som har fötts under säkerhetsrådets auktoritet inte leder oss någon vart. När vi ser utvecklingsländerna är ingen av dem en del av det. Vi behöver mer samarbete kring klimatförändringar och AI, säger han.

– Vi i Frankrike är mycket väl placerade för att nå Parisavtalet, vi befinner oss i en övergångsperiod. Vi uppmuntrar bönderna och industrierna att skapa välstånd med mindre utsläpp och det skapar naturligtvis oro.

– Vi vill att USA ska respektera dessa nya regler också, vi vill att de ska minska sitt oljeberoende och låta oss prata om Kina också. Det vi borde göra är att bli av med kol. I det ögonblick, när Kina och Indien har sin högsta kolproduktion kommer den att minska eftersom vi kommer att övertyga dem att vända sig mot mer hållbara energikällor. Men detta kommer att kräva internationell samordning På en kontinent som vår har de senaste generationerna gett oss en bra utbildningsnivå och gett oss det vi behöver för att hantera den utmaningen.

18.39: Dags för studentfrågor

Tre frågor kommer att ställas i taget.

18.37: EU, innovation och försvar

– Vårt bilaterala partnerskap bygger på försvar, det är viktigt för vårt land men också för vetenskap och innovation. Det kommer inte att finnas någon kamp mot klimatförändringarna utan ett arbete med energi. Vi behöver en elproduktion med låg koldioxidhalt. Så tanken är att förbättra effektiviteten. Så dessa partnerskap går mot Frankrikes intresse men också i EU:s intresse som helhet, säger Macron.

– För din generation är krig inte en abstraktion, på grund av Rysslands aggression mot Ukraina. Tack vare EU hade vi fred i århundraden. Med EU neutraliserade vi krigets nyckelelement.

18.34: ”Vi måste elektrifiera Europa”

18.27: Macron diskuterar demokrati

”Idag tappar förlorar samhället balansen mellan vad som är sant och falskt, det är en kamp att veta vad som är sant eller inte och det gör att vi tappar balansen med den allmänna opinionen och därmed demokratin”, säger Macron.

Han pratar också om EU:s komplexitet.

Det är tydligt att vi måste hantera mycket mer komplexitet. Vi har några stormakter som Kina och USA. Kina har ett centraliserat system som vi inte har i EU. Vårt system är mycket mer komplext, vi har mycket fler regler än de andra”.

18.10: Nu kliver snart Macron in

Studentaftons förman Frida Eriksson presenterar Macron och Kungen som är på väg in.

Macron ursäktar sin sena ankomst.

17.52: Dialogpolisen: ”Allt har gått lugnt till”

Dialogpolisen meddelar att allt har gått lugnt till med demonstrationen utanför Universitetshuset.

17.45: Sommartider sjungs inne i Universitetshuset

Det sjungs inne i Universitetshuset i väntan på Macron. Sommartider är låtvalet.

17.42: ”Går inte att be personer som Macron att vara snällare”

Albin Lundholm, medlem i Revolutionära kommunistiska partiet, är en av personer som är vid demonstrationen utanför universitetshuset.

–Vi protesterar mot imperialismen som stöttar Israels folkmord i Palestina och visa att det inte går att be personer som Macron att vara snällare utan vi måste krossa våra egna imperialister här i väst för att kunna befria Palestina

Om du hade fått ställa en fråga till Macron där inne, vad hade du frågat?

– Jag hade eh, varför stöttar du folkmord? 

Vad hade velat se från universitets sida nu?

– Alltså först och främst att inte bjuda in personer som Macron och ge dem en plattform för deras idéer. Men sedan inser jag vad Lunds universitet kan göra för att verkligen göra skillnad för Palestina och det är inte jättemycket egentligen. Men såklart de har också anknytningar till den svenska vapenindustrin, exempelvis Saab och det har jag också varit och demonstrerat mot. 

– Det tycker jag absolut att de borde sluta upp med. Men jag förstår också att det finns ekonomiska intressen och intressen att förse studenter med jobbmöjligheter där inne. Därav har de olika samarbeten. Men ja, jag stöttar inte det.

17.35: Fanbärarna står redo

Fanbärarna är redo utanför Studentafton. Med andra ord kan Macron snart vara på ingång.

17.18: Ingen Macron i sikte

Protesterna är igång utanför Universitetshuset, men än så länge är det ingen Macron i sikte. Studentaftonen skulle dragit igång vid 16.45.

16.48: ”De som ska in på Studentafton ska höra oss”

Demonstrationen utanför Kungshuset har dragit igång. Enligt Lundagårds reportrar på plats är målet att de inne i Universitetsbyggnaden, bara ett stenkast bort, ska höra dem.

– Agera, Sverige, agera, sjungs bland annat, liksom:

– Kristersson vill stötta Netanyahus folkmord.

Demonstranterna buar högt när personer dyker upp på Universitetstrappan.

– Vi är på sätt sida av historien, säger en av talarna.

– Fuck Macron.

16.15: Studentafton will be live streamed on Facebook

With less than an hour remaining, spectators gather around the fences placed in Lundagård. Whether they are fascinated by the security detail or simply unlucky in the ticket queue, those interested in following Macron’s speech should soon turn to their screens. 

A digital live stream of the Studentafton event will be hosted by the Élysée Palace (The residence of the French president) on Facebook.

16.00: Macron på plats på ESS

Foto: Isak Aho Nyman

Efter en viss försening är Macron på plats på det europeiska samarbetsprojektet European Spallation Source (ESS) i Lund. Där tas kungen och presidenten emot av utbildningsminister Mats Persson och ESS generaldirektör, professor Helmut Schober. Även utrikesminister Tobias Billström deltar.

15.25: Etikexperten inför Studentafton: ”Ingen kommer halshugga dig”

Hur ska man bete sig i samma rum som presidenter och kungar? Vett och etikett-experten Ebba Von Mecklenburg har svaren inför aftonens höjdarbesök:

– Ni representerar Sveriges studenter i det här sammanhanget, kom ihåg det, säger hon.

Hennes korta svar på frågan hur man ska bete sig runt kungen är ”artigt”. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på.

– I Frankrike säger man verkligen inte du till varandra. Det får absolut inte ske, säger Ebba von Mecklenburg.

Om tillfället uppstår att man skulle få prata med de inbjudna gästerna ska Emmanuel Macron tilltalas som Mr President, och kungen som Ers majestät eller Your majesty. När de kommer in i rummet ska man ställa sig upp. Samma sak gäller ifall man ska ställa en fråga under aftonen.

– Herrn på scen ska ju se vem det är som pratar, säger hon.

Läs fler råd från vett och etikett-experten här.

13.34: Ingen påverkan på busstrafiken i Lund

Det franska statsbesöket har ingen påverkan på busstrafiken i Lund. Det meddelar Skånetrafiken.

För de som varit uppmärksamma har dock tågtrafiken i Lund och Malmö haft problem. Det beror dock inte på Macrons besök.

– Det är ett stort elfel i Hässleholm. Detta påverkar inte minst ner mot Lund och Malmö, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Skånetrafiken.

13.23: Kommunstyrelsens ordförande: ”Hedrande”

Kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren är glad över det franska statsbesöket.

– Det känns fantastiskt, hedrande. Lund är en väldigt internationell stad med många internationella kontakter. Det visar på Lunds roll, säger Anders Almgren. 

Förberedelserna inför statsbesöket har intensifierats de senaste veckorna. 

– Ambassaden har varit på plats länge. Förberedelserna har i huvudsak gjorts på tjänstemannanivå och kommunen har varit orienterad i ungefär vad som ska hända, berättar han. 

Ett statsbesök omgärdas av hög säkerhet och därav sekretess, men vad gäller säkerhetsarbetet har kommunen inte spelat någon större roll. Det är inte heller ett kommunfinansierat arrangemang, vilket innebär att notan blir billig.

– Det är inga stora kostnader som presenterats för oss. 

Läs hela artikeln här.

13.10: ”Vill demonstrera mot att universitetsledningen tar emot honom helt okritiskt”

I dag vid 16.30 kommer en demonstration äga rum vid Kungshuset. Men det var inte vid Kungshuset som demonstrationen först var planerad. Valeria Naters sökte om demonstrationstillstånd och tanken var att först stå utanför Universitetshuset. Där fick hon avslag på sin ansökan och blev i stället flyttad till utanför Kungshuset.

– Motiveringen var att vi inte fick stå där på grund av säkerhetsskäl och jag ansåg inte att vi är en större säkerhetsrisk än alla andra studenter som ska vara inne i Universitetshuset, så jag överklagade, säger Valeria Naters.

Nu kommer hon tillsammans med Lund Students for Palestine, som är med och arrangerar demonstrationen, att stå vid Kungshuset. Syftet med demonstrationen är att markera mot att Macron kommer hit bland annat med tanke på det franska ställningstagandet kring att strypa finansieringen för FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar.

– Vi vill demonstrera mot att universitetsledningen tar emot honom helt okritiskt, säger Valeria Naters.

12.49: Road traffic in Lund

According to the police south of Sweden, the arrival of the French President is not expected to result in road closures, in the city of Lund and the surrounding area. Traffic is expected to take its normal course, with no speed limits imposed. However, the police underlines that ”slight disruption is expected during the President’s escort, but only for a ”short period of time”. Roads and passages concerned are not communicated for safety reasons.

There are disruptions in the train traffic due to contact errors in Hässleholm. Trains passing through Hässleholm are cancelled, later trains are to be rerouted to a different path until the issue is resolved. As of right now, trains are still running between Lund and Malmö.

12.39: Lundabutiken längtar efter Macron: ”Jätteroligt”

Sven Petter Hovelius, chef för Lexis Papper i Lund har dagen till ära satt upp den franska flaggan i fönstret. På övervåningen i butiken klistras och mixtras det med med vita, röda och blå pappersark.

– Det här är ju jätteroligt att Macron kommer hit och vi hoppas såklart att han ska åka förbi på gatan här, säger Sven Petter med ett leende på läpparna.

Sven Petter är dock bara en av få butiker som uppmärksammat dagen, något han gärna skulle vilja se ändring på.

Läs hela artikeln här.

11.30: Kärnkraft i fokus på Alfa Laval

Under den franska presidentens besök i Lund planeras en avsiktsförklaring att skrivas på mellan Frankrike och Sverige. Avsiktningsförklaringen avser forskning inom kärnkraftsteknik och skrivs på vid ett besök hos Alfa Laval, där vd:n Tom Erixon tar emot kung Carl XVI Gustaf och president Emmanuel Macron.

Vid ceremonin ska även Sveriges utrikesminister Tobias Billström och utbildningsminister Mats Persson närvara för att representera regeringen. Innan signeringen presenteras Alfa Lavals arbete med grönare omställning, kärnkraft samt vätgas för statscheferna.

10.55: Oklart om Macron får pytt i panna med bea

Att menyn, pytt i panna med kall bearnaisesås, ska serveras till Macron har blivit en snackis i riksmedierna, bland annat Dagens Nyheter.

– Vi är väldigt förvånade, säger Frida Eriksson, förman för Studentafton.

Det råder dock oklarheter om Macron faktiskt kommer att hinna delta i sittningen.

– Jag vet att ingen vet, svarar Boel Lindbergh, chef på UD:s internationella presscenter på frågan om Macrons middagsplaner.

09.44: Demonstration planeras i eftermiddag

Klistermärke uppsatt på en affisch från
Studentafton på Emmanuel Macrons mun.
Foto: Johanna Nilsson.

Vid 16.30 i eftermiddag ska en demonstration hållas utanför Kungshuset i Lundagård till förmån för Palestinska offer. Bland annat har Lund Students for Palestine, Revolution Malmö och Smålands nation uppmärksammat eventet. Revolution Malmö har också satt klistermärken på affischer från Studentafton med Macron på.

”Macron är en imperialist och kapitalist som bland annat aktivt förbjudit Palestina-demonstrationer i Frankrike”, skriver Revolution Malmö på Instagram.

09.22: Då anländer Macron till Malmö

Emmanuel Macron anländer till Malmö Airport vid 14-tiden och ska sedan vara på European Spallation Source (ESS) vid 14.20. De kommer sedan åka vidare vid 15.45.

08.48: Hög säkerhet inför Macron-besök: ”Soptunnor är en risk”

Extra säkerhet på plats utanför universitetshuset, bland annat en mobil övervakningskamera. Foto: Johanna Nilsson.

Alla soptunnor är borttagna från universitetsplatsen, men mer än så vill polisen och Lunds universitet inte berätta om säkerhetsåtgärderna inför dagens statsbesök av Emmanuel Macron.

– Soptunnor är en risk. Man kan gömma saker där och det vill vi inte, säger Håkan Jönsson, säkerhetssamordnare vid Lunds universitet.

Varken polisen eller universitetet kan gå in på detaljer om hur säkerhetsåtgärderna ser ut inför besöket.

– Det kan riskera att förstöra det säkerhetsarbete som genomförs, säger Christine Bergkvist Björklund, kommunikationsansvarig hos polisen.

Läs mer här.

Poliser sätter upp en avspärrning utanför AF-Borgen. Foto: Johanna Nilsson.