Vett och etikett inför Studentafton: ”Kom nykter”

- in Nyheter

Hur ska man bete sig i samma rum som presidenter och kungar? Vett och etikett-experten Ebba Von Mecklenburg har svaren inför aftonens höjdarbesök:
– Ni representerar Sveriges studenter i det här sammanhanget, kom ihåg det, säger hon.

Ebba Von Mecklenburg har varit husföreståndare på det kungliga slottet och arbetat för kungaparet i många år. Hon är även vett- och etikettexpert på TV4. 

Hennes korta svar på frågan hur man ska bete sig runt kungen är “artigt”. Men det finns några saker som kan vara bra att tänka på. 

– I Frankrike säger man verkligen inte du till varandra. Det får absolut inte ske, säger Ebba von Mecklenburg. 

Om tillfället uppstår att man skulle få prata med de inbjudna gästerna ska Emmanuel Macron tilltalas som Mr President, och kungen som Ers majestät eller Your majesty. När de kommer in i rummet ska man ställa sig upp. Samma sak gäller ifall man ska ställa en fråga under aftonen. 

– Herrn på scen ska ju se vem det är som pratar, säger hon. 

När det kommer till klädsel är det viktigaste, enligt vett- och etikettexperten, att man är hel och ren. Gympadojor funkar så länge de är borstade, och jeans så länge de är hela och rena. Det handlar inte lika mycket om vad man ska ha på sig, som om att se fräsch och representabel ut.

–Det är ett hederstillfälle, så herrarna kommer att vara snyggt klädda i kostym, säger hon.

Dessutom ska studenterna tänka på att det är ett högtidligt tillfälle. Att komma onykter till universitetsaulan passar därför inte. 

– Ni representerar Sveriges studenter i det här sammanhanget, kom ihåg det. 

Samtidigt är man medveten om att det är ett studentevenemang, menar hon, och allt vad det innebär. Det är inte hela världen om man gör något fel. Det viktiga är att vara artig och trevlig. 

– Det är inget som är farligt, gör man ett fel så halshugger ingen dig för det, säger Ebba Von Mecklenburg.