Kino renoverar – får fler salonger och en bistro

- in Kultur, Nyheter

Kino ska bli ett ordentligt filmhus. Renoveringsarbetet är i full gång och förväntas vara färdigt till februari 2025. Bland annat kommer två nya salonger och en bistro att finnas med vid invigningen.

Det är bestämt, på hörnet av Kyrkogatan och Lilla Fiskaregatan kommer Kino om drygt ett år att öppna sin nya entré. Projektet är ett samarbete mellan biografen, Lunds kommun och Stena Fastigheter.

– Det här är ett första spadtag, förklarar en representant från Stena fastigheter under premiärvisningen av biografens nya lokaler. 

Renoveringen sker i en gammal banklokal bredvid den nuvarande biografen. Ett luftigt utrymme som ger plats för en större foajé, en bistro med uteservering samt två nya salonger. 

Fredrik Jönsson, verksamhetsledare för
Folkets bio som driver Kino i Lund.
Foto: Neomi Algani

En passage kommer att öppnas mellan den nuvarande lokalen och den nya. De nya salongerna kommer att vara mindre i storlek, med 18 respektive 10 sittplatser. 

I nuläget har biografen inte haft möjlighet att ge dagliga visningar av varje film men två nya salonger kommer göra stor skillnad, förklarar Fredrik Jönsson, verksamhetsledare på Folkets Bio i Lund/Kino.

Bistron placeras med utsikt mot Lilla Fiskaregatan, där det även kommer att finnas en uteservering. Avsikten är att ge biobesökare en plats att mötas i samband med filmen, eller skapa en bekväm restaurangmiljö för gäster som inte ska besöka salongen. 

Med en större foajé, mötesyta och ordentligt kök hoppas Kino kunna genomföra regissörssamtal, temakvällar och andra tillställningar. 

– Bio är viktig för att kunna ge en mångfald av kulturupplevelser, det är mer tillgängligt för många jämfört med att åka till Operan. Lunds stadskärna är unikt eftertraktad men kan bli ännu bättre, säger Sebastian Jaktling, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun.

Kommer renoveringen att påverka priset på biobiljetter?

– Priset kommer att vara detsamma, med undantag för det som inflationen står för, säger Fredrik Jönsson. 

Trots det lyfter Fredrik Jönsson att Kino internt har diskuterat möjligheten kring att sänka studentrabatten från 25 procent till 15 procent, men att det är ett beslut som fattas separat från utbyggnationen. 

I hörnet Kyrkogatan och Klostergatan ligger det hus som var Sparbanken Finns första bankpalats, och som man lät uppföra 1874. Här kommer nu Kino öppna upp en bistro och två nya biosalonger. Med en större foajé, mötesyta och ordentligt kök hoppas Kino kunna genomföra regissörssamtal, temakvällar och andra tillställningar. Foto: Neomi Algani