KULTURREDAKTIONENS TORSDAGSTIPS: Kultur för våren

Lundagårds kulturredaktionen känner av hur våren närmar sig med stormsteg för att jaga bort vinterrusket från Lund. Den här veckan tipsas det därmed om kultur som bör upplevas just under vårens första dagar. Allt från Neil Young, Adrianne Lenker och svenska scoop avhandlas!

Neil Young, någon gång på 70-talet.
Foto: Warner/reprise via Wikimedia Commons.

Neil Young <3 Spotify

Tryggheten är tillbaka! Alla vi som vuxit upp med pappor som spelat Harvest Moon-albumet av Neil Young kan äntligen fröjdas igen. Efter en två års lång bojkott av Spotify har Neil Young återvänt, vilket borde vara en glädjens dag för alla. Förtom att min akuta hemlängtan lättar lite så är det dessutom perfekt middagsmusik en grå torsdag. In och lyssna!

Thea Sandin

Adrianne Lenker.
Foto: Germaine Dunes.

En ljus framtid

Adrianne Lenker från bandet Big Thief släpper den 22 Mars sitt nya soloalbum, Bright Future. Sedan det kritikerrosade albumet Songs (2020) har förväntningarna på den amerikanska låtskrivaren och gitarristen varit skyhöga. Jag kan med glädje säga att albumet levererar allt det lovar, och lite till. Det är en vacker, rörande och bitvis rå upplevelse som måste upplevas, helst i den lundensiska vårsolen.

Maria Müllern-Aspegren

Foto: SVT

Reportage med skärpa

SVT:s dokumentärserie Svenska scoop berättar om den så kallade nazistaffären. Historien handlar om en ljugande reporter på Aftonbladet, och vad som egentligen hände när beväpnade nynazister stod utanför Alexandra Pascalidous dörr. Spoiler: Aftonbladet hade ett finger med i spelet. Alltsammans avslöjades av Dan Josefsson i reportaget Aftonbladets förlorade heder. Se Svenska scoop, men läs också Josefssons reportage, som är ett av de bästa jag någonsin läst.

Malte Huitfelt

Sol och bildning

Våren kommer med ljus och värme efter en osedvanligt ruggig skånsk vinter. Knappast finns det bättre sätt att njuta av våren än att vara utomhus i den så friska luften. I Lund finns otaliga parker där man, med en varm dryck och en chic liten halsduk kan sätta sig och läsa en god bok. Den perfekta kombinationen av livsnjut och bildning! Låna även boken på biblioteket för extra ekonomisk effektivitet.

Isak Aho Nyman

Vy mot trädkronorna i lundagård. Arkivbild.