”Fastan kommer inte i vägen för att leva livet”

- in Nyheter, Porträttet

Just nu pågår fastemånaden ramadan. Lundastudenten Marwan Mohamed är en av många muslimer som firar högtiden. Enligt Marwan finns det brister i universitetets inkludering av muslimska studenter.
– Vi behöver rum för att kunna utföra våra böner, det gäller även när vi studerar, säger han.

För fyra år sedan flyttade Marwan från Stockholm till Lund och påbörjade sina studier på fysiska institutionen vid Lunds universitet. I dag är han masterstudent i fysik och har tillsammans med tre andra kursare ett kontor på Fysicum. Kontoret är litet med två skrivbord och en bokhylla. Ett stort fönster vetter ut mot bilparkeringen och låter solen fylla rummet med vårljus. Kontoret används inte bara till masterstudier och möten, det fungerar även som ett bönerum för Marwan. Dock önskar han att universitetet hade fler bönerum för muslimska studenter.

– Jag har tur som har detta rum, men det är inte alla studenter som har det. De måste då själva försöka hitta någon plats i universitetets lokaler där de kan be ostört, vilket kan vara svårt.

Marwan Mohamed är masterstudent i fysik.
Foto: Justin Smertin

Att ha samlingslokaler som möjliggör religionsutövande och gemenskap är något Marwan värdesätter. Själv vet han hur isolerande det kan vara som muslimsk student i Lund. Under ramadan står den familjära gemenskapen i centrum och då är det ännu viktigare för studenter att hitta sammanhang och gemenskap enligt Marwan.

– Att vara en muslimsk student i Lund kan vara isolerande för vi har ofta inte så många muslimer omkring oss, vilket går bra, men att det då finns ett sammanhang hjälper mycket.

Ramadan avslutas med den fastebrytande högtiden Eid al-fitr som för många muslimer innebär firande med nära och kära. Marwan planerar i detta nu en resa till Stockholm för att förhoppningsvis kunna fira Eid med sin familj, något studierna förra året satte stopp för. 

– Förra ramadan kunde jag inte fira med dem. För av någon anledning var labbar schemalagda den dagen, så jag fick gå till moskén här i Lund och sen direkt åka till labben.

Vad Marwan vet är inga labbar schemalagda denna Eid. Han ser att det finns utmaningar i att ta hänsyn till religioner, men känner samtidigt att universitetet skulle kunna ta mer hänsyn till ramadan på samma sätt som de gör påsk och jul. 

– Jag gillar att vara inkluderande och känner att om du uppmärksammar en specifik religion så borde du uppmärksamma och öppna upp möjligheter för andra religioner också. Jag skulle uppskatta om universitetet satte upp dekorationer eller skickade ut meddelande på Canvas som önskade studenter ”Ramadan Kareem”, det skulle vara fint.

Universitetet ska vara en plats för att ha den trosuppfattning som man önskar

Jimmie Kristensson, vicerektor med ansvar för studentlivsfrågor vid Lunds universitet, berättar att universitetet gjort ett arbete det senaste året för att se över och öka tillgången av rum för bön.

Det finns rum för stillhet och eftertanke i några av universitetets byggnader. De har inga religiösa attribut utan det är upp till var och en hur man vill nyttja rummet. Vi har riktlinjer för hur rummen ska användas och det ska finnas möjligheter för bön i dessa rum, de kanske inte är vägg i vägg med där man studerar men rummen finns.

Jimmie Kristensson har inte en bild av att universitetet som en religiöst obunden organisation  uppmärksammar vissa religioner mer än andra.

– Tanken är att universitetet ska vara en plats för att ha den trosuppfattning som man önskar och inte missgynnas på grund av det.

Han tillägger att han inte har insikt i hur varje fakultet kommunicerar religiösa attribut via Canvas eller i lokaler men tror samtidigt att uttryck som ”glad påsk” kan användas för att man vill vara trevlig. 

Man ska inte sätta livet helt på paus.

Fastan under ramadan pågår från gryning till skymning. Marwan berättar att han lever som vanligt. Han tränar, studerar och går på möten. För honom fungerar fastan som en påminnelse om hans spirituella sidor. 

– Såklart kan man känna sig tröttare än vanligt och lite torr i halsen. Men fastan kommer inte i vägen för att leva livet. Man ska inte sätta livet helt på paus.

Trots att tröttheten kan smyga sig på ser inte Marwan att fastan har påverkat hans studieprestationer i allmänhet. Tvärtom kan han känna ökad produktivitet då fokus riktas från mat till studierna. 

– Jag har haft tentaperioder under ramadan och det var helt lugnt. Jag har även haft stressfulla labbperioder, labbar med labbrapporter varje dag och det har funkat bra. Ramadan påverkar dig inte så fysiskt som många tror för du får fortfarande mat på kvällen.

Förra året blev det inget firande av högtiden Eid al-fitr med familjen för Marwans del. ”Jag fick gå till moskén här i Lund och sen direkt åka till labben”, säger han. Foto: Justin Smertin

Som troende muslim är Marwan van vid att få frågor av andra studenter. Det kan vara frågor som varför han fastar, varför han inte äter fläskkött eller varför han inte dricker alkohol. Marwan uppskattar att människor är nyfikna och har bara positiva erfarenheter av det. Han ser hur kunskapsutbytet som kommer med frågorna lär studenter om olika kulturer och genom frågorna känner Marwan sig närmare sin tro.

– Jag växte upp i en muslimsk familj och är uppfostrad i ett muslimskt hem så jag gör saker utan att ifrågasätta det eller reflektera över varför vi gör vissa saker eller varför saker är som de är, det går bara på rutin. Men när man blir frågad så får man möjligheten att lära sig saker på en djupare nivå och förstå varför saker är på ett visst sätt.

Inkludering i studentlivet är viktigt för Marwan. Själv vill han se och ge utrymme för andra omkring sig, deras olika behov och viljor. Utifrån egna erfarenheter känner han sig inkluderad i studentlivet men med vissa undantag.

– Studentlivet har stort fokus på alkohol och fest och för människor som jag som inte dricker kan det bli exkluderande. Det skulle vara kul om det anordnades fler sammanhang där det inte behöver vara fest och alkohol. 

För Marwan är ramadan en tid då han tar ett steg tillbaka och ger utrymme till reflektion om sig själv och sin tro. Under årets ramadan ser han framemot att fokusera på sin spiritualitet och samtidigt hitta en balans i studierna. 

– Att komma närmare gud är något jag länge velat och jobbar på att uppnå denna ramadan och förhoppningsvis även lyckas med mina studier.

Marwan uppmuntrar studenter som fastar att fortsätta och vara tålmodiga även de dagar som det känns svårt. Till studenter som inte firar ramadan men vill stötta sina vänner tipsar han om att fasta en dag med dem och avslutar intervjun med en uppmaning. 

– Om du har en muslimsk vän eller korridorsgranne önska dem gärna ’Ramadan Kareem’.

Om ramadan

+
  • Datumen för ramadan varierar, men i Sverige 2024 förväntas fastan pågå från den 10 mars till den 9 april.
  • Högtiden pågår en månad då det ses som att det tog lika lång tid för Koranen att uppenbara sig.
  • Varför fasta?: Det ses som ett symboliskt sätt att komma närmare Allah då kroppen blir sekundär. Om du har mens, är sjuk, äldre, gravid eller diabetiker behöver du inte fasta.
  • Iftar: När dagsfastan bryts med en måltid på kvällen
  • Eid al-fitr: Högtid som avslutar fastemånaden.
  • Zakat: Betyder välgörenhet. Muslimer som har möjlighet uppmuntras ge tillbaka till samhället genom att exempelvis skänka pengar till välgörenhet.
  • Dadel: Den torkade dadeln är det första man traditionellt sett bryter dagsfastan med.

Källor: Nordiska museet, Institutet för språk och folkminnen, Sverige för UNHCR.