Så maxar du festen

Att rodda en ordentlig fest är inte det lättaste. Ekonomin är en ständig utmaning, men långt ifrån den enda. Sociala situationer kan balla ur, någon kanske spiller vin på din nya matta och högtalarna kanske går sönder så fort den första låten spelas. Kanske värst av allt: Ingen på festen har kul. Men frukta ej: Lundagårds kulturredaktion är här för att ge sina bästa tips till hur du verkligen maxar festen.

Våga maxa på riktigt

Mitt första tips är helt enkelt att våga överdriva. Om du verkligen vill maxa festen: gör det fullt ut! Fyll hela lägenheten med färgglada ballonger och serpentiner. Hyr en discokula och en rökmaskin. Låna ett skruttigt dj-bord och kör balladklubb med vardagsrummet som dansgolv. Gör om köket till kombinerat beerpong- och karaokerum. Ingen minns en fegis!

Temafest

Foto: Petra Ósk Morthens

Alla längtar i hemlighet efter lek och bus, den som säger något annat ljuger. Därför är en temafest den bästa festen. Ta en paus från ditt tråkiga vardagsjag och klä ut dig till någon annan, någon som är kul på fest kanske! Mina tre bästa teman: ”1700-talets Frankrike”, ”Romcoms” (romantiska komedier för er som inte fattar förkortningar), och ”Bönder och drängar”.

Bjud på saker

Det här tipset är kanske det viktigaste för en maxad fest. Det spelar inte så stor roll vad, men bjud på något. Ställ fram en skål chips och korka upp en flaska billigt bubbel. Är du satsig, laga lite plockmat och duka fram i köket. Köp en flaska flaggpunch och utropa ”SHOTS” vid rätt valt tillfälle. Det finns inget som heter att bjuda på för mycket.

Alice Nyberg Westerlund

Förfestlistan

En fest behöver spellistor, gärna en för varje tidpunkt. Bakgrundsmusik till konversationer hjälps av slagkraftiga klassiker, kanske ”Sound and Vision” av David Bowie eller ”Slave to the Rhytm” av Grace Jones. Men dansfeeling kan man också börja få igång på förfesten, exempelvis med ”He’s the Greatest Dancer” av Sister Sledge eller ”Spotlight” av Jessie Ware.

Fest-fest-listan

Foto: Johanna Nilsson

Festens klimax uppfylls med musik som kan passa fuldans-koreografier. Popmusik från tidiga 00-talet som ”Believe” av Cher och ”Crazy in Love” av Beyoncé hjälper till att dra upp massorna till dansgolvet. Schlagerhits som ”Gimme! Gimme! Gimme!” av ABBA eller ”Wild Dances” av Ruslana håller dem kvar. Och någonting med Håkan Hellström kan alla skrika till.

Efterfestlistan

Slutligen behövs musik som passar både fyllekäket sent in på natten eller till morgonkaffet dagen efter. Lugn musik med lite driv, såsom ”I’ll Be Your Mirror” av The Velvet Underground och ”Ever Again” av Robyn. Även ”Guilty” av Barbra Streisand feat. Barry Gibb eller någonting med Barry White. Inget för sentimentalt, det kan göra baksmällan tuffare.

Adam Biwall Sandberg

Bjud till! (Bjud mig)

Vad hände med hemmafesterna? Eller så är det kanske bara jag som inte blir bjuden. Hursomhelst är de trevligaste kvällarna i kök och vardagsrum där samtal tillåts. Ack så skönt det kan vara att slippa postpandemiskt rabiata party people på stan, om så för en kväll. Tänk så tråkig man är. Men vad skulle man inte ge för en lägenhet med festvänlig planlösning?

Ut på äventyr

Foto: Johanna Nilsson

Det är tacksamt att vara lundabo. Med Malmö bara ett stenkast bort är en liten resa till någon spelning inget dramatiskt. Och varför stå och stampa på samma dansgolv kvällarna i ända när man kan se var natten tar en? Över bron rent av? Vem bryr sig om det går en och en halv krona per DKK, vi ska bli fulla, livet är meningslöst.

What happens in Vegas…

För somliga kan tröskeln vara hög för att frivilligt lämna sin redlighet tillsammans med jackan i klubbgarderoben. Så kriminalisera att stå orörlig på ett dansgolv, ge oss riktigt bra högtalare (hur svårt kan det vara) och, för guds skull, låg belysning. Jag vill inte kunna se någon eller något i vitögat. Det är inga höga krav, bara valuta för pengarna.

Andrea von Essen

Artikeln publicerades ursprungligen i Lundagård nummer 3 2024. Läs hela tidningen i digitalt format här.