Vad ska din uppsats handla om?

- in Näringsliv
@Lundagård

Det är mitten av november och du vet fortfarande inte vad din examensuppsats ska handla om.

Får du ångest och panik bara av att tänka på det? Bara lugn, Lundagård guidar dig i enkla steg till det perfekta uppsatsämnet.

En del hävdar att det inte spelar någon roll vilket ämne man väljer för sin uppsats eller sitt ex-jobb. Det är en direkt farlig åsikt. Tänker du verkligen slänga bort flera månader av ditt liv, kanske den sista tiden före examen och en osäker arbetsmarknad, på ett helt slumpmässigt valt projekt?

Naturligtvis inte.

Ditt examensarbete kommer du att få leva med i resten av ditt liv. I stället för att ha det som en kvarnsten om halsen kan du använda det som en språngbräda till din framtida karriär.

Börja med att resonera kring vad du vill uppnå med din uppsats och vilken typ av karriär som du vill satsa på.

* Tänker du dig en fortsatt akademisk bana?

* Planerar du att starta eget?

* Eller vill du, som de allra flesta, glida in i ett företag i den privata sektorn eller i en oöverskådlig offentlig byråkrati?

Företags- eller myndighetsframtid

Vad vill du göra?

Tumregeln är att kontakta potentiella arbetsgivare redan innan du börjar fundera på vad du vill göra. Vad är de intresserade av och vad vill de veta? Många företag och myndigheter uppmuntrar aktivt studenter att skriva uppsatser eller ex-jobb i samarbete med dem och de har ofta färdiga förslag på ämnen.

– Vi väljer vissa ämnen åt studenterna, men det går också bra att komma med egna förslag, och om de är bra tar vi vara på dem, säger Christine Holander på Sony Ericsson student relations.

Många företag ser samarbetet med studenter om examensarbeten som ett rekryteringsverktyg.

– Vi får in lite nya idéer och utvecklar oss. Det är också ett sätt att lära känna studenterna samtidigt som de får lära känna organisationen. Många av ex-jobbarna anställs och på det här sättet blir introduktionstiden kortare, säger Christine Holander

Detsamma gäller offentliga arbetsgivare, även om de inte alltid är lika fokuserade på framtida rekrytering som privata företag. Lunds kommun har exempelvis en examensjobbpool och lägger också upp länkar till färdiga uppsatser på en hemsida.

Vad gör företagen?

När du har hittat ett företag eller en myndighet som du kan tänka dig att samarbeta med och kanske jobba för i framtiden bör du hitta ett ämne att skriva om som både du och de är intresserade av.

Om ingen annan än du tycker att ditt ämne är meningsfullt kommer du få svårt att få någon annan att läsa ditt arbete, men om inte ens du själv är intresserad kommer du förmodligen inte att göra ett bra jobb. Försök sätta dig in i dina samarbetspartners situation och vad de kan tänkas ha praktisk nytta av.

Vilka krav ställer institutionen?

Innan du sätter igång måste du också ta reda på vilka villkor som gäller för examensarbetet, både från din institutions och från företagets eller myndighetens sida. Vilka krav kommer institutionen att ställa, oberoende av företaget och vilken information kommer företaget tillåta att du offentliggör? Vem äger resultatet av ditt arbete? Om man exempelvis skriver ex-jobb för Ikea överlåter man rätten till samtliga resultat till företaget.

Universitetsframtid

Vad är din institution bra på?

Börja med att ta reda på vad som är hett inom din egen disciplin och utgå därifrån.

– Man kan fråga sig vad det finns för styrkor på den institution där man är. Vem skulle man vilja jobba med? Det är bra om du hittar någon som har samma intresseområde som du, men skriv aldrig om något som du själv inte är intresserad av. Om du har för avsikt att bli doktorand, kolla att det finns någon vars intresse överlappar med ditt, säger Andreas Bergh, fil.dr. på nationalekonomiska institutionen.

Be din handledare om tips

Ofta har lärarna på institutionen många bra tips på bra uppsatsämnen. Ibland finns de listade på institutionens hemsida, men oftast är det bättre att bara börja fråga. Ett karriärstrategiskt korrekt drag är naturligtvis att välja ett ämne som ligger i linje med det din handledare sysslar med.

Skriv om något du gillar

Många doktorander väljer att fortsätta inom samma fält som de skrev sin examensuppsats om, och det är i så fall viktigt att du har ett ämne som du trivs med och känner dig säker i.

– Välj inte uppsatsämne efter vad som ger pengar. Det är fullt möjligt att man gör helt om som doktorand. Ta istället chansen att skriva om något som du är nyfiken på. Hitta en handledare som delar ditt intresse. Man kan inte ta hänsyn till dem som tar in doktorander. Det funkar inte så. Det handlar om att skriva en uppsats som åtminstone någon tycker är riktigt bra, säger Andreas Bergh.

Entreprenörsframtid

Har du en egen idé?

Om du är intresserad av att utveckla en affärsidé har du här möjligheten att ostört få arbeta på det som ska ta dig till toppen, om det nu är en ny behandlingsmetod för kriminella tonårsungdomar eller en smart webbapplikation för mobiltelefoner.

Universitetet erbjuder flera former av stöd för studenter som är intresserade av entreprenörskap. Till exempel erbjuder Venture lab rådgivning och fri tillgång till lokal, datorer, telefon och annan kontorsutrustning.

Ett problem är naturligtvis att du inte kan hålla dina idéer hemliga eftersom din uppsats är offentlig.

Webbresurser

Förutom de enskilda myndigheternas eller företagens hemsidor finns det flera sajter som samlar ex-jobbsförslag från olika företag på ett och samma ställer. Här är några stycken:

Universitetets sida om uppsats och ex-jobb: www.lu.se/student/karriaer-och-praktik/examensarbete-uppsats

Lunds kommuns ex-jobbpool: www.lund.se/uppsats

Infoteket (inriktning på Västra Götaland): www.infoteket.se/arbetsmarknad/trainee_och_examensjobb/ac/

Nationella ex-jobbpoolen: www.xjobb.nu/

Gnosjöregionens ex-jobbpool: www.gnosjoregionen.se/exjobb/

Jobsafari: www.jobsafari.se/jobs/trainee/

text: Nils Gustafsson
illustration: Caroline Lundin