Ingen oro för hård arbetsmarknad

- in Näringsliv, Nyheter
@Lundagård

Ekonomihögskolan förvandlades till Wall Street när landets största arbetsmarknadsdagar för ekonomistudenter, eee2010, slog upp portarna på onsdagen. Trots finanskrisen märktes ingen oro bland besökarna.


Det går inte att bortse från att det har blivit tuffare på arbetsmarkanden sedan den ekonomiska krisen svept över världen.

Men ekonomistudenterna tycks hålla modet uppe, även om de märker av förändringen.

– Det har blivit hårdare klimat på arbetsmarkanden, men jag oroar mig inte. De flesta som går min utbildning får jobb efteråt, säger Rebecka Casselbrant som läser industriell ekonomi och minglar runt bland företagen på arbetsmarknadsdagarnas första förmiddag.

– Jag tycker det är färre företag som ställer ut i år om man jämför med tidigare. Jag är inte helt säker, men det känns som om det är lite mindre folk. Det är konstigt. Det brukar ju annars svämma över av folk, säger Andreas Sandberg som pluggar nationalekonomi.

Mer för nationalekonomer

Förra årets arbetsmarknadsdagar fick kritik för att få utställare riktade sig till nationalekonomer. Efter det utlovades bättring.

PR-ansvariga Linn af Klint, som under de senaste sex månaderna har arbetat med förberedelserna inför mässan, vill att dagarna ska erbjuda något för alla.

– Förra året fanns det inte någon gästföreläsare som var inriktad på nationalekonomi. Det har vi i år. Det kommer till exempel en person och pratar om räntederivat, vilket kan intressera nationalekonomer. Vi vill visa att det här också är deras mässa, säger Linn af Klint.

Statiska centralbyrån var en av de myndigheter som nationalekonomer tyckte fattades på förra mässan. I år finns de på plats och de har fått positiv respons.

– Vi har haft flera studenter här som varit väldigt glada över att få veta att vi söker nationalekonomer, säger Marlene Larsson från Statistiska centralbyrån.

Arrangörerna har lovat att ordna mer till nationalekonomerna i år.
Tycker du att de har lyckats?

100224 Webb Enkät Maarja VaiklaMaarja Vaikla

– Jag är inte så insatt, men säkerligen. De agerar hela tiden för att aktivt utveckla och förbättra. Men eftersom jag går första året så jag kan inte riktigt se förändringen.

 

 

 

 

100224 Webb Enkät Tomas KrügerThomas Krüger

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Det kanske rent naturligt riktar sig mer mot företagsekonomer. Jag kan faktiskt inte svara på om jag märkt någon skillnad. Men det lutar ju mer åt företagsekonomerna.

 

 

 

 

 

100224 Webb Enkät Garib YusupovGarib Yusupov

– Det verkar som det, de flesta företagarna är från finansbranschen. Innan har de mest varit IT-inriktat. Jag tycker nog att de har lyckats.

 

 

 

 

 

100224 Webb Enkät Paulina Zetter(holm?)Paulina Zetterholm

– Det vet jag inte. Jag har inte koll på nationalekonomin, jag läser själv företagsekonomi. Jag har tyvärr inte märkt någonting.

Text: Mette Mjöberg
Foto: Jonas Jacobson