Klockan tickar mot en hållbar stadsutveckling

- in Näringsliv

Kan 12 studenter med olika utbildningsbakgrund presentera en idé för hållbar utveckling i Lund, på endast 24 timmar? Det är utmaningen i en tävling under veckans Innovationsmöte i Lundagård.

Idag går det årliga evenemanget Innovation in Mind av stapeln i ett stort tält i Lundagård. Under två hektiska dagar möts människor med olika forskningsbakgrund från hela världen för att delta i seminarium och föreläsningar på temat innovationer och entreprenörskap. En av programpunkterna under evenemanget är Lund Sustainable City Challenge.

– Tävlingen syftar till att flytta studenterna så nära beslutsfattandet som möjligt, säger Richard Lindberg, projektledare för tävlingen.

12 studenter med olika utbildningsinriktning har ett intensivt dygn på sig att lösa en uppgift som presenteras på onsdag klockan 13.00. Målet är att presentera ett konkret förslag på hur Lund bäst kan utvecklas i en hållbar riktning. Det vinnande bidraget får ta emot en check på 10 000 kronor och har chans att se sin idé förverkligad.

Hur stor betydelse kommer det vinnande bidraget att ha för Lunds framtida hållbara utveckling?

– Det beror på vad vi får för förslag och hur budgeten kommer att se ut. Vi vill åt studenternas fräscha och galna idéer och har därför en ganska öppen uppdragsformulering. Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till, säger Richard Lindberg.

I kommunens kontor mitt emot domkyrkan samlades de utvalda studenterna för första gången på tisdagseftermiddagen. Hårt arbete väntar men stämningen var uppsluppen och förväntansfull.

Lea Bauchman, 26 år från Tyskland, studerar mastersprogrammet Environmental Science vid Internationella miljöinstitutet som är knutet till Lunds universitet.

Varför sökte du till tävlingen?

– Det är stort fokus på urban utveckling på mitt program. Jag tyckte att tävlingen lät som ett häftigt koncept och ville ha inspiration till min masteruppsats.

Vad kan du bidra med?

– Jag vill fokusera på lågbudgetlösningar utan dyr teknik som effektivt kan sättas i verket för en klimatsmartare vardag.

Patrik Eriksson, 26 år från Sverige, studerar mastersprogrammet Industriell design vid Lunds universitet.

Vad är dina förväntningar?

– Mina förväntningar är att möta andra likasinnade och att utveckla idéer om hur Lund kan hålla sig i framkant vad gäller hållbarhetsutvecklingen.

Vad kan du bidra med i tävlingen?

– Jag tror att jag kan bidra med en mix av teknik och produktdesign. Jag vill kombinera tekniska lösningar med ett kreativt angreppssätt.

Emelie Olivensjö, 23 år läser kandidatprogrammet i Business Administration.

Vad är hållbarhet för dig?

– Att framtida generationer ska ha samma möjligheter som vi har nu. Målsättningen måste vara en fortsatt tillväxt och utveckling men med klimatsmartare och miljövänligare lösningar.

Tom Pigel, 26 år från USA, läser mastersprogrammet Environmental Science vid internationella miljöinstitutet som är knutet till Lunds universitet.

Blir det någon sömn natten mellan onsdag och torsdag?

– Jag var uppe hela natten i natt och skrev klart en uppsats, vi får nog köra på den varianten en gång till den här veckan. Det gäller bara att dyka in i uppgiften. Det ska bli jättekul att arbeta tillsammans i en kreativ miljö!