Studenttidning publicerade jobbannons från sexklubb

- in Nyheter
@Lundagård

”Vi ger dig relevanta jobberbjudanden från annonsörer”. Så marknadsför sig Metro Student Magazine.

I senaste numret annonserade en dansk sexklubb som söker svenska tjejer.

Läsaren möts av en halvnaken tjej som ålar sig kring en strippstång. ”Is it you?” står det med stora bokstäver över en hel sida i senaste numret av Metro Student Magazine.

”Hollywood” heter den danska klubben som ligger bakom annonsen. De söker svenska tjejer som vill ”tjäna stora pengar och gillar att dansa och vara sexiga”. Man lockar också med stora inkomster via privata danser.

Köp av sexuella tjänster

Genom en enkel Google-sökning får vi reda på att klubben erbjuder mer än bara nakendans. På en samlingssida för Köpenhamns klubbliv kan man läsa att de också erbjuder köp av sexuella tjänster. Och när Lundagårds reporter ringer upp i rollen som potentiell kund får vi svaret att de ”erbjuder i princip vad som helst”. På en rak fråga om det går att köpa sex av tjejerna som dansar får vi som svar att ”det är inga problem”.

”Det är mitt fel”

Metro Student Magazines chefredaktör och annonsansvarige, Christian Albinsson, erkänner att han gjort fel. Han har fått flera läsarreaktioner på annonsen, men blir ”oerhört förvånad och bestört” när vi berättar att klubben även erbjuder sexuella tjänster.

– Det är mitt fel, man kan inte lasta någon annan för detta. Jag hade 300 annonser som kom in samtidigt och hade inte tid att kolla igenom dem tillräckligt.

Annonsförsäljningen sköts av ett externt företag och tidningen har en policy som inte tillåter den här typen av annonser. Christian Albinsson menar att det i stället är bristfälliga rutiner som ligger bakom publiceringen.

– Vi hade inga förberedelser, men det kommer vi att ha i framtiden. Något liknande kommer aldrig att hända igen, säger han.

När numret hade gått i tryck och Christian Albinsson upptäckte sitt misstag hade tidningarna redan skickats hem till studenterna, samt placerats i tidningsställ på campusområdena. Då beslutade han att inte fylla på ställen mer.

– Som tur var trycktes annonsen bara i Malmö/Lund-editionen. Vi kommer att kompensera de andra annonsörerna, säger han.

Inga juridiska påföljder

Samtidigt tror inte Christian Albinsson att någon kvinnlig student kommer nappa på annonsen.

– Eftersom den var så plump tror jag inte den kommer att ha någon som helst effekt.

Tidningens ansvarige utgivare Per Gunne uppger att han läste igenom allt som skulle publiceras innan tryck.

– Jag missade uppenbarligen den här annonsen. Men vi kommer inte att gå vidare med det här. Vi har gjort en miss och ska se till att vi inte gör några fler missar, säger han.

Per Gunne tror inte på några juridiska påföljder, trots att klubben erbjuder sexuella tjänster.

– Min bedömning är att vi inte gjort något olagligt då vi tog in den här annonsen.

Text Patrik Lundberg
Foto: Jonas Jacobson