Hårdare krav för nya program

- in Morrhoppan
@Lundagård

Nu skärper universitetet kraven för att starta nya utbildningsprogram.

I framtiden måste man bland annat redogöra för den nya utbildningens möjligheter på arbetsmarknaden.


Det blir tuffare framöver för den som vill starta en ny utbildning vid Lunds universitet. Tidigare har bedömningen av program-idén skilt sig åt mellan olika utbildningsområden. Nu skärps kraven och samma bedömningskriterier införs för alla.

– Syftet är att plocka bort en del barnsjukdomar redan från början, säger vicerektor Eva Åkesson.

”Jag får vara impopulär”

Bland annat kommer det bli obligatoriskt att redogöra för arbetsmarknadens behov av den nyutexaminerade studenten.

– Vi är inte riktigt bra på universitetet när det gäller information om arbetsmarknaden, säger Karl-Axel Nilsson, chef för utvärderingsenheten, som arbetat fram de nya, striktare bedömningskriterierna.

– Det är inte helt populärt, kan jag säga. Men jag får ju lov att vara lite impopulär, tillägger han.

De nya bedömningskriterierna gäller för alla program som startas inför läsåret 2007/2008. Förutom den framtida arbetsmarknaden ingår bland annat programmets mål, struktur och innehåll samt tillgängliga lärar- och lokalresurser.

Nödvändig förändring

Enligt Eva Åkesson genomförs förändringen i förebyggande syfte. Tanken är att anpassa universitetet till en gemensam europeisk modell för bedömning av nya utbildningsprogram. På så sätt blir studenterna konkurrenskraftigare på den internationella arbetsmarknaden, hoppas man.

Det sjunkande söktrycket och den häftiga debatten om arbetslöshet bland akademiker gör bara förändringen än mer nödvändig, menar Eva Åkesson.

– Man måste tänka långsiktigt och inte vara för populistisk. Det är lätt att hitta på ett program med en klämmig titel som attraherar många studenter ett år, men saknar hållbar arbetsmarknad, säger hon.