Insamlingen blev lyckad – men vållar debatt

- in Nyheter
@Lundagård

En fullastad skåpbil med kläder blev resultatet av nationernas klädinsamling till hemlösa och fattiga.

Men projektet har samtidigt vållat debatt.

– Vi tycker att det är problematiskt att kläderna ska gå till Diakonicentralen, säger Elina Jonsson, kurator på Östgöta nation som valde att inte vara med.

Nationernas insamling avslutades i onsdags och Diakonicentralen i Lund har nu fått kläderna som kommit in. Meningen är att de antingen ska skänkas till behövande eller säljas i Diakonicentralens secondhandaffär Ugglan.

– Det blev otroligt lyckat och vi har fått in otroligt mycket kläder, säger Fredrika Gårdfeldt och berättar att insamlingen fortsätter ett tag till på både Wermlands och Blekingska.

Ville inte samarbeta med religiös organisation

Östgöta valde däremot som ensam nation att stå utanför insamlingen, vilket har vållat debatt på både Lundagårds hemsida och nationens eget forum. Den främsta anledningen var att nationen inte vill samarbeta med en religiös organisation, som Diakonicentralen.

– Vi vet inte hur de arbetar, om de bidrar med pengar till mission eller vilket budskap man får när man tar emot kläderna, säger kuratorn Elina Jonsson.

Hon tycker att nationens uppgift framför allt är att finnas till för studenterna och de studenter som mår dåligt och att det är väldigt viktigt att avgränsa vilket uppdrag man har.

”Jag är glad över de som var med”

Lunds övriga nationer har dock resonerat annorlunda.

– Vi såg det som en behjärtansvärd handling och inte som ett religiöst ställningstagande. Det har inte varit en del av vår verksamhet, utan de ville bara lägga ut information på hemsidan. Jag ser inte detta som ett problem, säger Erik Hellström, kurator på Lunds nation.

Initiativtagaren Fredrika Gårdfeldt själv vill hellre prata om själva insamlingen än den ideologiska debatten.

– Det var inte mitt huvudsyfte att det skulle vara en insamling till en religiös organisation, jag var bara studiebesök där och såg att de behövde kläder. Och då tänkte jag att här kan man göra något.

Om Östgöta vill vara med eller inte tycker hon är upp till dem själva.

– Jag är mer glad över de tolv nationer som var med än ledsen över den enda som inte är med, säger hon.

Text: Anna Palmehag
Arkivfoto 2006: Elias Björn