Huggsexa om civilingenjörer på mässa

- in Nyheter
@Lundagård

Efterfrågan på civilingenjörer är stor just nu.

De fick studenterna som besökte Teknologkårernas arbetsmarknadsdagar erfara.

– Jag tror definitivt att mässan kommer att hjälpa mig när jag söker jobb, säger studenten Lars Berglund.

Vädrets makter stod inte arrangörerna av Teknologkårens arbetsmarknadsdagar Arkad bi. Det regnade in på mässbesökarna i Matteannexet och det dåliga vädret gjorde också att det var glesare än vanligt med besökare under onsdagen.

Men de studenter som väl kom dit kunde både träffa företag och lyssna på föredrag, bland annat av landshövdingen i Skåne, Göran Tunhammar.

Stort sug efter arbetskraft

Enligt arrangörerna fanns det i år en stor efterfrågan efter civilingenjörer bland företagen som ställde ut och många var intresserade av att anställa. Det märkte studenten Lars Berglund, 24, som läser informations- och kommunikationsteknik.

– Det fanns ett större sug efter arbetskraft på de företagen som jag är intresserad av jämfört med tidigare år. Det märktes på det bemötande man fick, de kom snabbare in på potentiella anställningsmöjligheter och ex-jobb, säger han.

Kontakter kan ge jobb

Lars Berglund planerar att ta sin examen till sommaren och hoppas på ett arbete som teknisk konsult. Han tror definitivt att kontakterna från Arkad kommer att hjälpa honom när han väl ska söka jobb.

– Jag fick ut ganska mycket av kontaktsamtalen. Jag fick en god beskrivning av hur de arbetar och när jag med olika projekt. Genom att berätta vilka kunskaper jag har kunde de också säga vilka positioner som skulle kunna vara aktuella för mig, säger han.

Ekonomisk succé

För Teknologkåren var arrangemanget en ekonomisk succé. Cirka 110 företag var på plats och kåren tvingades för första gången sedan 2001 tacka nej till en rad andra på grund av platsbrist.

– Pengarna från Arkad är helt avgörande för Teknologkåren. Utan dem skulle vi inte kunna ha så många heltidare och genomföra så många projekt som vi gör, säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Anton Nitzsche.

Mässan ger orientering

Men framförallt är Arkad en chans för studenter att få bättre kontakter med näringslivet.

– Det är bra att studenter i de lägre årskurserna kan få en orientering över näringslivet redan nu. Civilingenjör är en ganska bred utbildning och det är inte alltid man vet vad man vill göra. Äldre studenter kan förstås knyta kontakter för traineeprogram och anställningar, säger Anton Nitzsche.

Text: Patrik Kronqvist
Foto: Henrik Hansen