Studenterna lämnar Classicum

- in Nyheter
@Lundagård

Ut med studenterna – in med byråkrater.

Anrika Classicum på Sölvegatan i Lund ska bli kontor.

– Jag blev både förvånad och ledsen när jag fick reda på det. Visst är föreläsningssalarna dåliga men vi har ju vårt fina antikmuseum där, säger Axel Hansen som studerar Antikens sexualitet.

I januari kommer byggnaden att renoveras och därefter får studenterna på Antikens kultur och samhällsliv göra plats för Kansli HT, administrationen för Humaniora och Teologi, som troligen ska flytta in i byggnaden.

– Jag tror att de flesta antikstudenter hade hoppats på att få använda Classicum efter renoveringen, säger Axel Hansen.

”Får veta för sent”

Framförallt tycker han att informationen varit dålig och han efterlyser bättre kontakt mellan institutionen och studenterna.

– Det var under en föreläsning som vi fick veta att vi skulle flytta, och sen gick det en massa rykten om att det skulle bli väldigt trångt på Arkeologicum eftersom där bara finns två föreläsningssalar. Det känns som att man inte har någon koll på vad institutionen organiserar och planerar, och när man väl får veta något är det för sent att påverka, säger Axel Hansen.

Håkan Werner, ekonomichef på Kansli HT, anser att flytten kommer att gynna både lärare och studenter.

– På så sätt samlas alla kurser som hör till arkeologiska institutionen på Arkeologicum, det blir mer organiserat. Dessutom har vi länge velat exponera antikmuseets samlingar bättre, så delar av detta kommer att flyttas över till Historiska museet, säger han.

”Allt ska flyta som vanligt”

Charlotte Wikander, lektor på Antikens kultur och samhällsliv och ansvarig för flytten, menar att omställningen är oundviklig.

– Antikstudenterna och lärarna har länge varit helt ensamma i den rymliga byggnaden, den är helt enkelt för stor för oss. Visst blir det lite trångt på Arkeologen, men det är främst lärarna som får tränga ihop sig. Studenterna kommer snarare att gynnas eftersom de får bättre föreläsningssalar och nära till receptionen, säger hon.

Charlotte Wikander betonar att ingen student behöver vara orolig inför omställningen.

– Det kommer att hållas föreläsningar på ordinarie tider och allt kommer flyta på som vanligt, menar hon.

Men Axel Hansen är besviken.

– Jag tycker det är lite synd att de här gamla byggnaderna inte kan stå till förfogande för oss studenter i stället, säger han.

Text: Katia Nilsson
Foto: Anna Sandberg